Intel'ın temettü ve işten çıkarma hamlesi hisselerine çok sert satış getirdi

Intel'ın temettü ve işten çıkarma hamlesi hisselerine çok sert satış getirdi

Teknoloji devi Intel, bir yandan büyük çapta bir işten çıkarmaya hazırlanırken öte yandan temettü ödemelerini de askıya aldı. Intel'in bu iki adımı hisselerine çok sert satış getirdi.

A+A-

Intel hisseleri Cuma günü, çip üreticisinin temettü ödemesini askıya alması ve maliyetlerini düşürmek için için işgücünü azaltma kararı almasının ardından 1974'ten bu yana en kötü gününde %26 değer kaybetti.

Şirket, hayal kırıklığı yaratan öngörüsünü yaptıktan ve işgücünün %15'ini keseceğini söyledikten sonra 30 milyar dolardan fazla piyasa değeri kaybetti ve Tayvanlı TSMC ve diğer çip üreticilerini yakalama ihtimaline ilişkin endişeleri derinleştirdi.

Hisse senedi günü 2013'ten bu yana en düşük seviyesi olan 21,48 dolardan kapattı. Bernstein analisti Stacy Rasgon, "Intel'in sorunları artık varoluşsal boyuta yaklaşıyor" dedi. Rasgon, Intel'in 2025 sonuna kadar bilançosuna hamlelerin yanı sıra sübvansiyonlar ve ortak katkılarıyla 40 milyar dolar nakit ekleyebileceğini söyledi. Intel'in üretim aksaklıkları şirkete özgü olsa da, diğer yonga üreticileri de ikinci gün üst üste düşüş yaşadı.

Cuma günü açıklanan zayıf istihdam rakamları, ABD ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin endişelerin keskin bir şekilde artmasına neden oldu ve yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında, verilerden önce beklenen 25 baz puanlık indirim yerine, yarım puanlık büyük bir faiz indirimi yapacağına dair bahse girmesine yol açtı.

The Carson Group'un baş piyasa stratejisti Ryan Detrick "Yapay zeka ve büyük sermayeli teknolojiler üzerindeki heyecan tekrar gün yüzüne çıkıyor. Gelecek hala parlak, ancak gerçek şu ki yatırımcılar biraz fazla heyecanlandı ve bir kez daha, herkes teknenin bir tarafına geçtiğinde neler olabileceğini görüyoruz" dedi.

Intel ve diğer üreticiler tarafından işletilen fabrikalarda kullanılan ekipmanları satan şirketler, yatırımcıların üretim altyapısına gelecekteki yatırımların hızı konusundaki endişelerine işaret ederek keskin bir düşüş yaşadı. Applied Materials (AMAT.O), ASML Holding (ASML.AS) ve KLA Corp (KLAC.O) dahil hepsi yaklaşık %8 düştü. PHLX çip endeksi (.SOX) %5,2 düşerek bu haftaki kaybını neredeyse %10'a çıkardı. Nvidia (NVDA.O) neredeyse %2 düştü ve yapay zeka işlemcilerinin baskın satıcısı 18 Haziran'daki rekor yüksek kapanışından %20'nin üzerinde düştü.

Baird'de yatırım stratejisi analisti olan Ross Mayfield, resesyona ilişkin artan endişelerin yanı sıra Amazon (AMZN.O), ve Alphabet'in (GOOGL.O) Wall Street'i etkilemeyi başaramayan çeyrek raporlarının yapay zeka yatırımlarının gelecekteki hızına ilişkin şüpheleri artırdığını söyledi. Mayfield, "Bu yapay zeka yatırım harcamalarının, özellikle makro zemin yumuşuyorsa, temelde dikey veya üstel büyümeye devam edip edemeyeceğine dair daha büyük bir kafa karışıklığı var" dedi.

Intel bir zamanlar dünyanın lider çip üreticisiydi ve "Intel Inside" logosu 1980'lerde ve 1990'larda kişisel bilgisayarlarda değerli bir pazarlama sembolüydü. Cisco Systems (CSCO.O), Microsoft (MSFT.O) ve Dell (DELL.N), ile birlikte dotcom döneminin Dört Atlısı'nın bir parçası olan Intel'in borsa değeri 2000 yılında yaklaşık 500 milyar $'a ulaştı ve o yıl düşüşe geçtikten sonra bir daha toparlanamadı.

500 milyar dolarlık şirketin değeri 5'te 1'inin altına indi

Güçlü PC çiplerinde hakimiyetini sürdürdü, ancak 2007'de Apple'ın (AAPL.O) iPhone'unun ve daha düşük güç ve daha ucuz işlemciler talep eden diğer mobil cihazların piyasaya sürülmesiyle hazırlıksız yakalandı. Şu anda yaklaşık 91 milyar dolar değerinde olan Intel, Nvidia'nın toplam piyasa değerinin %5'inden daha azına ve yakın zamana kadar onlarca yıldır üzerinde durduğu iki PC çip üreticisi olan Advanced Micro Devices'ın (AMD.O) yaklaşık %40'ına denk geliyor.

İlgili Haberler