İran'da Total ile yapılan anlaşmaya meclis önergesi verildi

İran'da Total ile yapılan anlaşmaya meclis önergesi verildi

İran'da, Fransız petrol şirketi Total ile İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının askıya alınması için meclise önerge verildiği açıklandı

A+A-

İran'da, Fransız petrol şirketi Total ile İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasının askıya alınması için meclise önerge verildiği açıklandı.

İran İşçi Haber Ajansında (ILNA) yer alan habere göre, Total ile yapılan anlaşmanın "derhal" askıya alınarak soruşturulması için meclise önerge verildi.

İLNA'ya konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İran Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Hasan Ali Hacideligani, Fransız Total şirketi ile imzalanan anlaşmanın "milli çıkarlara uygunluğu açısından araştırılmasına olanak sağlamak" için askıya alınmasını öngören önergenin 23 milletvekilinin imzasıyla meclis başkanlığına teslim edildiğini belirtti.

Hacideligani, önergenin acil koduyla sunulduğunu ve gerekli prosedürün bir an önce tamamlanarak görüşülmesini beklediklerini kaydetti.

- "Anlaşma yasal prosedüre uygun olarak yürütülmüştür"

Öte yandan bugünkü basın toplantısında konuyla ilgili değerlendirmelerden bulunan İran Hükümet Sözcüsü Muhammed Bakır Nevbaht, Total ile imzalanan anlaşmayı eleştirenlere tepki gösterdi.

Nevbaht, anlaşmanın anayasaya aykırılığı yönünde elinde belge veya delili bulunanların yargı ve diğer denetleyici kurumlara teslim etmeleri gerektiğini ifade ederek, "Total anlaşması, tamamen yasal prosedüre uygun olarak yürütülmüş ve gerekli aşamaları tamamlamıştır. Gizli herhangi bir durum söz konusu değil." diye konuştu.

NIOC ile Total arasında imzalanan anlaşmanın detaylarının açıklanmasını isteyen hükümet karşıtları, anlaşmayı, "onur kırıcı", "sömürgeci" ve "milli menfaatlere aykırı" olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.

Fransız petrol şirketi Total, İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) ile bölgenin en büyük doğalgaz sahası Güney Pars'ın 11. safhasının geliştirilmesi anlaşması geçen hafta Tahran'da imzalanmıştı. 

Anlaşma'da, Total'in yüzde 50,1 hisseyle proje operatörlüğünü üstlenirken, Çinli CNPC şirketinin yüzde 30, İranlı Petropars'ın ise yüzde 19,9 hisseye sahip.

Basra Körfezi'nde bulunan Güney Pars sahasının 11. safhası iki aşamada geliştirilecek. Yaklaşık iki milyar dolara mal olacak ilk aşamada 30 kuyu açılacak. Sonraki aşamada ise açık denizdeki inşa işlerini içeren çalışmalar tamamlanacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.