Turkcell
Kapanış (TL) : 13.06
Hedef Fiyat (TL) : 17.2
Öneri :AL
Get.Pot.%: 31.7
Turkcell telekonferansında öne çıkan noktalar
Turkcell, Covid-19’un operasyonları üzerindeki etkisini paylaşmak için Cuma günü bir konferans düzenledi. Önemli gördüğümüz noktalar aşağıdaki gibi. Turkcell, sosyal izolasyon önlemleri, artan uzaktan çalışma uygulamaları ve online eğitim nedeniyle mart ayının son ve ilk haftası arasında mobil ve fiber hizmetlerinin kullanımında sırası ile %20 ve %40 artış gözlemledi. Şirket, şebeke kapasitesinde, artan kullanıma bağlı olarak herhangi bir problem görmüyor. Bu açıdan Turkcell kendini bu ortama en hazır operatör olarak görüyor. Şirket Avrupa’daki en hızlı ikinci mobil şebekeye sahip. Bu argümanı destekleyen bir nokta, şirketin atıl şebeke kapasitesini daha fazla kullanabilmek için geçen yıl süper-box ürününü (taşınabilir fiber modemi) piyasaya sürmüş olması. Super-box ürünü Mart ve Şubat ayının son haftası arasında %125 talep artışı ile beklenenden çok daha hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. Fiber altyapısı olmayan bölgelerde fiber internet sağlaması açısından bu ürün, özellikle belirli hızda internete ihtiyacın arttığı bir dönemde yüksek talep görüyor. Sonuç olarak Turkcell, mobil şebekesinin uzun süreli artan kullanım için hazır olduğu düşünüyor ve bu konuda stres testi çalışmaları yapmış durumda.
Gelirlere ilişkin başlıca riskler i) dolaşım ve ii) kurumsal müşteriler ve iii) tüketici finansmanı (mobil cihaz satışları) iş kollarından kaynaklanıyor. Dolaşım gelirleri, şirketin toplam cirosunun yaklaşık %3’ünü oluşturuyor. Dolaşımdan elde edilen gelirler ve aynı zamanda bu segment ile ilgili maliyetler bu dönemde nereyse durma noktasına gelmiş durumda. Kurumsal müşteriler şirketin Türkiye gelirlerinin %18’ini oluşturuyor. Turkcell, kurumsal gelirlerin yaklaşık %50’sini oluşturan KOBİ’lerden gelen bazı indirim talepleri olduğunu görüyor. Şu aşamada indirim talebi olan müşteri sayısı yaklaşık 1000 ile sınırlı. Şirket, bu dönemde mobil cihaz satışlarının da yavaşlamasının oldukça olası olduğunu düşünüyor. Bu durumun satış büyümesi ve FAVÖK marjı üzerinde olumsuz etkileri olmakla birlikte, işletme sermayesi ihtiyacını azaltması nedeni ile operasyonel nakit akışı açısından olumlu. Şirket’in tüketici finansmanı işinden olan alacaklarının %90’ından fazlası, potansiyel işsiz kalma durumunu da kapsayacak şekilde sigortalı. Şu anda 500’den az sayıda müşteri kredileri için erteleme başvurusunda bulunmuş durumda.
Bu dönemde faturalı ve kontörlü segmentlerinde yeni müşteri kazanımları sırasıyla %35 ve %37 azaldı. Sabit internet tarafında ise yeni abone kazanımları ise %52 artış gösterdi. Bu oranlar Mart ayının son haftası ile Şubat ayının son haftası arasındaki dönemi yansıtıyor. Turkcell her yıl müşteri kazanımı için yaklaşık 200 milyon dolar harcıyor. Yeni abone kazanımı eforundaki mecburi azalmaya bağlı olarak bu gider kaleminde de önemli düşüş söz konusu. Diğer yandan şirket, bu zor zamanlarda satış kanallarını (bayiler) desteklemeyi planlıyor.
Şirket fiyatlarını yaz ortasına kadar artırmayı planlamıyor. Mevut durumun hane halkı üzerindeki etkileri düşünüldüğünde bu yaklaşımın oldukça makul olduğunu düşünüyoruz. Şirket bu dönemde, artan kullanıma bağlı olarak, daha yüksek fiyatlı paketlere geçisin abone başına ciro artışını desteklemesini bekliyor. Bu bağlamda, Turkcell’in müşterilerinin yaklaşık üçte biri bu dönemde kota aşımı yaşamış durumda. Bu durum bir üst fiyat/kullanım paketine geçiş için uygun bir ortam oluşturuyor. Şirket, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan %25 temettü dağıtım sınırlamasının, kendi temettü politikasını (ilgili yılın net karın % 50’sinin dağıtılması) geçersiz kıldığını düşünüyor. Bu taslak düzenlemenin bu hafta parlamentodan geçerek yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Turkcell, düşük temettü dağıtımını, yasal durum izin verdiği sürece, gelecek yıl artan temettü dağıtım oranı ile telafi edebileceğini düşünüyor. Modelimizde 2020 net net karından %75 oranında temettü dağıtımı öngördük.