İş Yatırım GARAN için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

İş Yatırım GARAN için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

İş Yatırım Garanti BBVA (GARAN) için hedef fiyat ve tavsiyesini paylaştı. İşte o rapor...

A+A-

İş Yatırım, GARAN-Garanti BBVA için hedef fiyatını 108 TL'den 165 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "al" olarak korudu. Raporda şu satırlara yer verildi:

Garanti Bankası için hedef fiyatımızı hisse başı TL 165’e yükseltiyoruz. Bankanın var olan yüksek karlılığının, özellikle bu senenin son çeyreğinde başlayıp 2025 boyunca devam etmesini beklediğimiz faiz oranlarındaki indirim döngüsünden çok olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Bankanın, 2024’ün ilk çeyreğinde ortaya koyduğu ve benzer bankalara göre çok daha kuvvetli gözüken karlılığının; yapısal olarak daha güçlü duran marj gelişimi ile genel karlılığa çok olumlu katkı veren faiz dışı gelir tabanının gücü sayesinde gerçekleştiğini görüyoruz.

Garanti Bankası özellikle ilk çeyrek sonuçlarıyla karlılık anlamında benzer bankalara göre çok daha iyi bir performans ortaya koydu. Bankanın karşılık giderleri öncesi faaliyet marjının %8 gibi en yakın bankanın neredeyse iki katı seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bankanın net faiz marjının TL fonlama maliyetlerinin çok hızlı artışıyla ve kredilere göre daha erken fiyatlamasıyla bu sene yıllık olarak 50 baz puan düşeceğini ancak önümüzdeki sene yine yıllık olarak 100 baz puan artacağını tahmin ediyoruz.



Swaplara dahil ederek hesapladığımız marjın seneye %5,5’a yükselmesini öngörürken artış eğiliminin 2026 ve 27 yıllarında da devam edeceğini düşünüyoruz. TL krediler tarafında bankanın tüketici ve kredi kartlarındaki güçlü konumu marjların daha da düşmesini engellerken, fonlama içinde swaplarının payının görece düşük olması ve mevduatın ana fonlayan kalem durumunda oluşu, bankanın marj yapısını görece olarak daha sağlıklı bir konuma yerleştiriyor. Bunun yanında vadesiz mevduat tabanının toplam fonlama içindeki yerinin yine karşılaştırmalı olarak yüksek oluşu, yapısal olarak marjı daha iyi bir konuma oturtuyor. Ayrıca bankanın TÜFEX portföyünün aktiflere göre oranının benzer bankalara göre daha düşük olması, enflasyon oranları gerilediği zaman bu portföylerin getirilerinin düştüğü ortama daha çabuk adapte olma özelliğini de beraberinde getiriyor.

2024 yılında Garanti Bankası'nın net ücret ve komisyon gelir artışının yıllık olarak yaklaşık iki katı bir büyüklüğe erişeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle faiz oranlarının yüksek olduğu bu dönemde hacim artışı katkısıyla da kredi kartları ücret ve komisyonları çok güçlü bir artış gösteriyor. Bu durum 2025 yılında faizlerin düşmesiyle değişebilir ancak bu segmentten elde edilen komisyon gelirlerinin yine de enflasyon üzerinde büyümesini bekliyoruz. Komisyon gelirleri yanında özellikle döviz alım alım-satım spredlerinin genişlemesiyle trading gelirleri döviz işlem gelirleri nedeniyle güçlü seyrini korumaya devam ediyor. Ayrıca menkul kıymet alım satım gelirleri de toplam trading gelirlerine katkı yapmakta ve bunun önümüzdeki sene hızlanmasını bekliyoruz.

Diğer faiz dışı gelirler kalemi ise provizyon iptal gelirleri ve takip portföy satışlarından elde edilen gelirler ile toplam gelir olumlu katkı vermeye devam ediyor. Takip portföylerine özellikle kredi kartları ve tüketici krediler kesimlerinden giriş olmasına rağmen Garanti'nin aktif kalitesi oldukça yüksek. Son yıllarda uygulanan muhafazakâr ve yüksek karşılık ayırma politikalarının yavaşlama dönemlerinde daha düşük karşılık giderleri ayırma sonucunu doğurduğunu ve bunun karlılığa olumlu yansıdığını görüyoruz. Bankanın risk maliyetinin 2024 yılında kurdan arındırılmış
olarak 100 baz düzeyinde gerçekleşeceğini ve bu seviyenin de takip eden üç yılda 100 100-110 baz aralığın- da oluşacağını tahmin ediyoruz. Bankanın yüksek karşılık ayırma ve takipten piyasalar müsaade ettiği sürece uygun satış yapmasını öngörüyoruz. Bankanın faaliyet giderleri sadece net ücret ve komisyon gelirleriyle karşılanabiliyor bu nedenle faaliyet gider baskının Garanti de görece düşük olduğunu düşünüyoruz.

Garanti Bankası için önümüzdeki üç sene ortalama %37 özkaynak karlılığı tahmin ediyoruz. Bu önceki tahminlerimize göre yaklaşık 300 baz puan yukarı revizyon anlamına geliyor. Net kar beklentilerimizde bu sene %27, 2025 ve sonrası için %38 ortalama olarak yukarı revize edildi. Yüksek özkaynak karlılık beklentilerimizin yanı sıra, sermaye maliyetinde de makro revizyonlarımızdan sonra bir miktar aşağı yönlü değişim oldu. Sonuç olarak, Garanti Bankası için yeni belirlediğimiz hedef fiyat hisse başı TL 165 seviyesine geldi. Banka için AL tavsiyemiz devam ediyor.

İlgili Haberler