İş Yatırım KOTON'u model portföyüne aldı, hedef fiyat verdi

İş Yatırım KOTON'u model portföyüne aldı, hedef fiyat verdi

İş Yatırım KOTON'u model portföyüne ekledi, hedef fiyat ve tavsiyesini paylaştı. İşte o rapor...

A+A-

İş Yatırım, KOTON-Koton için tavsiyesini 39,00 TL hedef fiyat ile "al" olarak başlattı, hisseyi takip listesine ekledi. Raporda şu satırlara yer verildi:

KOTON’u %117'lik bir yukarı yönlü potansiyele işaret eden 39TL/hisse hedef fiyat ve AL tavsiyesi ile takip listemize ekliyoruz. Hisse, uluslararası benzerlerine kıyasla %25 iskonto ile 2025T 9,5x F/K’dan işlem görüyor. Covid sonrası dönemdeki başarılı toparlanma hikayesinin ardından Koton, geniş bir adreslenebilir pazarda bölgesel bir kitle moda markası olarak güçlü konumlandırması sayesinde daha fazla büyümeye hazırlanıyor.

Güçlü markası, çok kanallı varlığı, uluslararası genişleme çabaları ve deneyimli yönetim ekibiyle şirket, uygun pazar
dinamiklerinden ve uygun fiyatlı modaya yönelik artan talepten yararlanmak için iyi bir konuma sahiptir. 70’in üzerinde ülkede faaliyet gösteren Koton, cazip ve büyüyen pazarlara odaklanmış bölgesel bir oyuncu konumundadır. Koton, Türkiye hazır giyim perakende pazarında %3,3'lük pazar payı ile tüm ana kategorilerde ilk üç arasında yer almaktadır.

Koton ayrıca BDT, CEE ve MENA'da da güçlü bir varlığa sahiptir. Şirket'in çok kanallı stratejisi, geniş bir müşteri yelpazesine erişim sağlamaktadır. İyi hazırlanmış bir perakende stratejisine ek olarak Koton, pazardaki konumunu yatırım harcaması hafif franchise modeli, güçlü çevrimiçi satış kanalları ve pazar yerleri ve toptancı distribütörleri ile etkin ortaklıkları aracılığıyla sağlamlaştırmaktadır. Şirketin halihazırda Türkiye'de 243, yurtdışında 201 mağazası, bunlara ek olarak toptan ve online satış kanalları bulunmaktadır.

Türkiye ve Koton'un birincil uluslararası pazarları olumlu makro ve demografik koşullar sayesinde üstün hazır giyim pazarı büyüme oranlarına sahiptir. Kârlı büyüme devam edecektir. Konsolide cironun 2024-2029 yılları arasında reel olarak %7,5 YBBO ile büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Büyüme esas olarak, özellikle franchise modeli ile satış alanında beklenen artış ve uluslararası çevrimiçi penetrasyonun genişlemesi ile birlikte uluslararası satışlar ile desteklenecektir. Buna göre, uluslararası gelirlerin payının 2023 yılında %36'dan 2029 yılında %43'e çıkması beklenmektedir.

Koton'un karlı büyümesine, yüksek satış oranları, mark-up ve mark-down oranlarında daha fazla optimizasyon ve stok alımlarını enflasyonun altında tutma konusundaki kanıtlanmış yönetim becerisi katkı sağlamaya
devam edecektir. Şirket’in Düzeltilmiş FAVÖK (diğer gelir/giderler ve kredi kartı komisyonları dahil) marjının kademeli olarak 2024'teki %11,5 seviyesinden 2029'da %14,4'e yükseleceğini öngörüyoruz.

Yatırım teması

Bölgesel bir kitlesel moda markası olarak geniş bir adreslenebilir pazarda güçlü konumlanma. 70'in üzerinde ülkede faaliyet gösteren Koton, 90 milyar ABD doları değerindeki toplam adreslenebilir pazarda (kaynak: OC&C) cazip ve büyüyen pazarlara odaklanmış bölgesel bir oyuncudur. Koton, Türkiye hazır giyim perakende pazarında %3,3 (kadın giyiminde %5,0) pazar payı ile tüm ana kategorilerde ilk üç arasında yer almaktadır. Koton ayrıca BDT, CEE ve MENA'da da güçlü bir varlığa sahiptir.

screenshot_1-196.jpg

Şirket'in çok kanallı stratejisi, geniş bir müşteri yelpazesine erişim sağlamaktadır. Koton, iyi hazırlanmış bir perakende stratejisine ek olarak, yatırım maliyeti düşük franchise modeli, güçlü çevrimiçi satış kanalları ve pazar yerleri ve toptan dağıtımcılarla etkin ortaklıkları sayesinde pazardaki konumunu sağlamlaştırmaktadır. Şirketin hâlihazırda Türkiye'de 243, yurt dışında 201 mağazası ile birlikte, toptan ve online satış kanalları bulunmaktadır. Şirketin Türkiye'deki perakende satış alanı 2012'de 117 bin metrekareden 2023'te 225 bin metrekareye iki kattan fazla büyürken, uluslararası perakende alanı 2012'de sadece 47 bin metrekareden 2023'te 166 bin metrekareye üç kattan fazla artmıştır.

Kârlılığa daha fazla odaklanan başarılı dönüş hikayesi. Koton, pandemi sırasında mağaza verimliliğini ve kârlılığını artırmayı amaçlayan bir mağaza optimizasyon programı başlattı. Program, kârlılığı düşük mağazaların kapatılmasını, 0-2 yıllık mağazalar için %29 katkı marjı (perakende ağı ortalamasına uygun olarak) hedeflenen disiplinli mağaza açılışlarını, ve son olarak eski mağazaların yenilenmesini içeriyordu. Bu program kapsamında Şirket, 2021-2023 yılları arasında Türkiye'de 61 ve yurt dışında 50 mağazasını kapatırken, Türkiye'de 16 ve yurt dışında 60 yeni mağaza açmıştır.

Ayrıca, mağaza yenilemeleri de katkı marjlarını destekleyen bir diğer unsur olmuştur. Şirket aynı dönemde 109 mağazasını yenilemiştir. Yenilenen mağazaların katkı marjı, yenilemeden bir yıl sonra %20'den %29'a yükselmiştir. Sonuç olarak, 2021 yılında 805 ABD Doları olan metrekare başına gelirler 2023 yılında 1.260 ABD Dolarına yükselirken, Düzeltilmiş FAVÖK marjında 3,7 puan iyileşme sağlanmıştır. Koton, devam eden yenileme planları ve çoklu kanal hamlesi ile mağaza verimliliğine odaklanırken, Türkiye'de kurumsal mağazalar ve uluslararası arenada ağırlıklı olarak franchise mağazalar aracılığıyla büyümeyi hedefliyor.

Destekleyici makro ve demografik faktörler. Türkiye ve Koton'un birincil uluslararası pazarları, üstün hazır giyim pazarı büyüme oranlarını destekleyen olumlu makro ve demografik eğilimlere sahiptir. Bu eğilimler daha hızlı nüfus artışı (2013-2022 döneminde Türkiye'de %1,2 ve birincil pazarlarda %1,1 YBBO), Türkiye'de %9,4 ve birincil pazarlarda %3,2 reel GSYH büyümesi, kadınların işgücüne katılımındaki yüksek artıştır (Türkiye'de %4 ve birincil pazarlarda %2,5 YBBO). Bu faktörler, yüksek hazır giyim pazarı büyümesine* (Türkiye'de %4,8 ve birincil pazarlarda %2,6 reel büyüme), tüketici harcamalarının GSYH içindeki payının artmasına (2021 yılında Türkiye'de %4,1 ve birincil pazarlarda % 2,6) ve son olarak daha yüksek hazır giyim birim fiyat artışına** (2013-2023 yılları arasında Türkiye'de %3,5 ve birincil pazarlarda -%0,5 YBBO) yol açmaktadır.

İlgili Haberler