Model Portföy'deki hiseler, analizler
Koç Holding ve Sabancı Holding net aktif değerlerine göre halen sırasıyla %31 ve %53 iskontolu işlem görmekte.
Koç Holding’in Ford Motor Company ve LG ile birlikte yapacağı ilk aşamada 25GWh kapasiteye sahip olacak olan elektrik araç batarya yatırımına 2023 sonunda veya 2024 başında başlanmasının da hisse için tetikleyici olabileceğini düşüyoruz. Koç Holding’in gelirlerinin yaklaşık %50 döviz kazandıran veya işlerden geliyor olması portföyde TL’deki değer kaybına karşın koruma sağlamakta.
Sabancı Holding’in, Akbank’ın yanı sıra enerji sektörüne de iskontolu bir yatırım fırsatı sunduğunu düşünüyoruz. 3700 MW ‘lık yıllık üretim kapasitesi ile yaklaşık 600 milyon dolar FAVÖK yaratan ve büyüyen yatırımlarıyla model portföyümüzde ayrıca taşıdığımız karlı dağıtım işinin (ENJSA.IS) tam anlamıyla holdingin piyasa değerine yansımadığını düşünüyoruz.
Savunma Sanayi Hisseleri büyüme beklentileri anlamında ön plana çıkıyor. Bu raporla birlikte Aselsan için TUT tavsiyemizi AL’a çekiyoruz. Savunma harcamalarında 2024 yılında öngörülen artışları da dikkate alarak şirketin proje edinimlerinde hızlanma bekliyoruz.
Enflasyondaki yükselişi fiyatlarına nispeten daha kolay yansıtan, iç talepteki olası yavaşlamadan görece daha az etkilenen gıda perakendesi, içecek, ve telekom sektörleri de önümüzdeki dönemde ön plana çıkarttığımız sektörler arasında. Model Portföyümüzde bulunan BIM, Şok Marketler, Teknosa ve Coca Cola İçecek’in yanında, Anadolu Grubu Holding’de portföyünde yaklaşık %87 yer tutan Anadolu Efes, Coca Cola İçecek ve Migros’a iskontolu bir yatırım fırsatı sunmakta. Hesaplamalarımıza göre holding net aktif değerine göre %38 iskontolu işlem görmekte. Özellikle yabancı rakiplerine karşın pazarda güçlü konumunu koruyan ve halen cazip (2023T 4.2 FD/FAVÖK) çarpanlarla işlem gören Mavi’yi de portföyümüzde tutmaktayız.
Cazip çarpanları, kar momentumu, döviz açık pozisyonunu olmaması ve düşük kaldıraç oranı dikkate alındığında telekom sektöründeki tercihimiz Turkcell. Abone başı gelirlerdeki büyümenin geçen çeyrek enflasyonu yakalamış olması ana senaryomuz ile uyumlu. Önümüzdeki dönemlerde sözleşmeler yenilendikçe gelir büyümesinin cari enflasyona göre daha fazla olmasını bekliyoruz.
Kendine özgü büyüme hikayeleri olan ihracatçı şirketler arasında Arçelik ve Şisecam’ı da portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. Arçelik’te henüz kullanılmayan ve şirket hisselerinin %10’una kadar çıkabilecek geri alım programının hisse için aşağı potansiyeli sınırlaması beklenebilir. Henüz fiyatlanmadığını düşündüğümüz ve en geç 2024’ün ilk çeyreğinde tamamlaması beklenen Avrupa operasyonlarını içeren Whirlpool – Arçelik birleşmesinin de hisse için tetikleyici olacağını düşünüyoruz. Şişecam’da ise orta uzun vadede değer yaratacak yatırımlarının henüz tam anlamıyla hisse fiyatına yansımadığını düşünüyoruz.
GYO'lar arasında ağırlıklı konut geliştiricilerin yanı sıra kiralık ticari gayri menkul portföyüne sahip şirketleri tercih etmekteyiz. Sene sonunda portföylerde yapılacak yeniden değerlemeler sektör hisseleri için destekleyici olabilir. Açık döviz pozisyonunu tamamen kapatmış olan Torunlar GYO, yüksek gelir yaratan portföyü ile en çok öne çıkardığımız GYO.