İsrail İran'ı vurursa petrol nasıl tepki verecek? Goldman Sachs açıkladı

İsrail İran'ı vurursa petrol nasıl tepki verecek? Goldman Sachs açıkladı

Goldman Sachs, İsrail'in İran'a yapacağı bir misilleme ile ham petrol fiyatının 20 dolar artabileceğini açıkladı.

A+A-

Goldman Sachs'a göre, İsrail'in misillemede bulunması ve bunun sonucu olarak İran'ın üretiminin düşmesi halinde petrol fiyatlarının varil başına 20 dolar artabileceğini söyledi.

Goldman Sachs'ın küresel emtia araştırmaları eş başkanı Daan Struyven, CNBC'ye verdiği demeçte, "İran'ın üretiminde günlük 1 milyon varillik sürekli bir düşüş görürseniz, önümüzdeki yıl petrol fiyatlarında varil başına yaklaşık 20 dolarlık bir zirve artışı göreceğiniz" tahmininde bulundu.

Struyven, bunun petrol karteli OPEC+'nın üretimi artırarak karşılık vermekten kaçındığı varsayımı altında gerçekleştiğini söyledi. Struyven, Suudi Arabistan ve BAE gibi kilit OPEC+ üyelerinin üretim kayıplarının bir kısmını telafi etmesi halinde, petrol piyasalarının varil başına 10 dolardan biraz daha az bir artış görebileceğini de sözlerine ekledi.

MST Marquee'de kıdemli enerji analisti olan Saul Kavonic, İran'ın ham petrol ihracatının %90'ından sorumlu olan Kharg Adası'nın hedef haline gelme potansiyelini gündeme getirdi. Kavonic, "Daha büyük endişe, Hürmüz Boğazı'ndan geçişi etkileyebilecek daha geniş bir çatışmanın çok daha yakın bir başlangıcı olması" diye ekledi.

Diğer analistler de İsrail'in İran'ın petrol endüstrisini vurması halinde Hürmüz Boğazı'ndaki arz kesintilerinin endişe verici hale gelebileceğini belirtiyor. İran daha önce petrol sektörünün etkilenmesi halinde Hürmüz Boğazı'ndan geçişleri aksatma tehdidinde bulunmuştu. 

İlgili Haberler