İsrail'in Lübnan'a büyük saldırı başlatma ihtimali petrol fiyatlarını ateşledi
Golan Tepeleri'ne roket saldırısının ardından Orta Doğu'da geniş çaplı çatışma endişesiyle petrol fiyatları yükseldi.
İsrail ve ABD'nin Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'ı suçladığı, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne yapılan roket saldırısının ardından Orta Doğu'da çatışmanın genişleyeceği endişesiyle petrol fiyatları Pazartesi günü yükseldi ve geçen haftaki kaybını telafi etti.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 değer kazanarak 81,33 $ oldu. ABD West Texas Intermediate (WTI) vadeli ham petrol kontratları %0,1 artışla varil başına 77,25 dolara yükseldi.
Geçtiğimiz hafta Brent %1,8 değer kaybederken WTI, Çin'in talebinin azalması ve Gazze'de ateşkes anlaşması umutlarıyla %3,7 düştü. Pazar günü İsrail güvenlik kabinesi, Başbakan Netanyahu hükümetine Cumartesi günü Golan Tepeleri'nde 12 genç ve çocuğun ölümüne neden olan roket saldırısına verilecek yanıtın "şekli ve zamanlaması" konusunda karar verme yetkisi verdi.
İran destekli Hizbullah, Filistinli militan grup Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze'de savaşı başlatan saldırısından bu yana İsrail'de ya da İsrail tarafından ilhak edilmiş topraklarda gerçekleşen en ölümcül saldırı olan saldırının sorumluluğunu reddetti. Bu çatışma birçok cepheye yayıldı ve daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıyor.
İsrail, Lübnan'daki Hizbullah'a karşı misilleme sözü verdi ve İsrail jetleri Pazar günü güney Lübnan'daki hedefleri vurdu. Fujitomi Securities analisti Toshitaka Tazawa, "Orta Doğu'da tırmanan gerilime ilişkin endişeler yeni alımlara neden oldu, ancak Çin'de talebin zayıfladığına ilişkin süregelen endişeler kazançları sınırladı" dedi.
Son birkaç haftadır Gazze'de ateşkes umutları ivme kazanıyor.
Ancak Batılı bir yetkili, bir Filistinli ve iki Mısırlı kaynağa göre İsrail, Gazze'de ateşkes ve Hamas'ın rehineleri serbest bırakması planında değişiklik yapılmasını istiyor ve bu da dokuz aydır süren ve bölgeyi harabeye çeviren çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmayı zorlaştırıyor.
Talep tarafında ise bu ay başında açıklanan ve Çin'in toplam akaryakıt ithalatının 2024'ün ilk yarısında %11 düştüğünü gösteren veriler, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de daha geniş bir talep görünümüne ilişkin endişeleri artırdı.
Bu arada, enerji hizmetleri firması Baker Hughes Cuma günü yakından takip edilen raporunda, ABD enerji firmalarının geçen hafta üst üste ikinci hafta petrol ve doğal gaz sondaj kulesi ekleyerek Kasım 2022'den bu yana aylık sayıyı en fazla artırdığını söyledi.