İstanbul'un emlak değeri 420 milyar euro

İstanbul'un emlak değeri 420 milyar euro

Fransız uzmanların yaptığı bir araştırmaya göre, İstanbul'un toplam emlak değerinin 420 milyar euro olduğunu ortaya koydu. Araştırmada Paris emlak değeri şse728 milyar euro.

A+A-

İstanbul, nüfus ve alan bakımından Paris’ten büyük. İki kıtayı ayıran Boğaz’a sahip. Fransız kralı Napolyon’a atfedilen “Dünya tek devlet olsa İstanbul başkent olurdu” sözüne rağmen, İstanbul’un değerini ortaya koyan rakamlar Paris’e göre daha mütavazi. İstanbul’da 3.9 milyon adet konut bulunuyor. Bu konutların 600 bini 2001 yılından sonra yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış durumda. İstanbul’daki konutların ortalama büyüklüğü 120 metrekare ve ortalama metrekare değeri de 2 bin TL civarında. İstanbul’da konut stokunun piyasa değeri 936 milyar TL’ye ulaşıyor. Bu rakam da 350 milyar Euro'ya denk geliyor. İstanbul’un boğaz avantajı ve tarihi eserlerinin (saraylar, müzeler, tarihi kilise ve camiler v.s.) emlak değeri üzerine yüzde 20 değer artışı sağlıyor. Bu değer eklendiğinde ise İstanmbul’un değeri 420 milyar Euro'ya çıkıyor.
İstanbul’da A Sınıfı ofisler 3.5 milyon metrekareyi geçti. Ortalama metrekaresi 4 bin TL’den 14 milyar liralık A Sınıfı ofis değeri çıkıyor. Diğer ofis, cadde mağaza, alışveriş merkezleri ve toplu iş yerleri dikkate alındığında yaklaşık minimum 100 milyar liralık da diğer işyeri tanımına giren gayrimenkul çıkıyor.  Kanal İstanbul, Üçüncü Havalimanı ve Üçüncü Köprü ekseninde tarla-arsa fiyat artışları, diğer metropollerde olmayan bir değer ortaya çıkarıyor. Kentin 75 kilometrekaresinde de arsa niteliğinde arazi değerlenmesi yaşanıyor.

Paris’in rakamları İstanbul’un 3 misli
·  Paris’e 2012’de 29 milyon yabancı turist gitti. İstanbul’a 11.6 milyon.
·  Paris ve çevresinde nüfus 12 milyona yaklaştı. İstanbul’da 15 milyona yakın insan yaşıyor
·  La Defense, Avrupa’nın en büyük özel ticaret merkezi olarak kabul ediliyor. İstanbul’da küresel çapta iddialı böyle bir ticaret alanı yok.
·  Paris’te gayrimenkul fiyatlarının ortalama değeri, İstanbul’un yaklaşık 3 misli.
·  Paris’te kişi başına milli gelir 55 bin doların üzerinde, İstanbul’da ise yaklaşık 16 bin dolar.
·  Paris’in ürettiği toplam milli gelir yıllık 770 milyar doları buluyor. İstanbul ise 215 milyar dolarda kalıyor.
Fransızlar, Paris’in gayrimenkul değerini tarihi yapılarıyla birlikle 718 milyar Euro hesapladı. Hürriyet’in uzmanlardan aldığı görüşle yaptığı hesaplamaya göre İstanbul’un tahmini gayrimenkul değeri ise 470 milyar Euro’yu buluyor. Ancak İstanbul, 5-10 yıllık sürede Paris’i geçecek gibi görünüyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy: “2023 için İstanbul’da 25 milyon turist hedefimiz var. Bugün 130 bin olan yatak sayımızı 2023’e kadar 200 bine çıkaracağız. Yapmamız gereken tıpkı Paris gibi kentin tarihi dokunusu korumak. Tarihi yarımada ve Haliç bu kentin tarihi ve kültürel kimliği çok önemli. Bunlara dikkat edersek, İstanbul çok daha fazla turist çekecek. Her tarihi değer turizme sunmalıyız.”
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik “İstanbul’da konut stokumuz 3.9 milyonu aştı. Bu konutların, 600 bin kadarı 2001 yılı sonrası yapıldığı için daha kıymetli. İstanbul’un değerini sürekli artıran bir kent olduğunu da unutmayalım. Bir süre sonra Paris’i yakalarız. Belki de geçeriz ” dedi.
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul’un değerinin şu andaki verilerle düşük çıkacağını belirterek şöyle konuştu: “Paris’te yeni bir imar alanı ya da yapılaşacak, bir imkan yok. İstanbul ise kentsel dönüşümle çarpık alanlarını yeniliyor. Bu, daha değerli bir İstanbul anlamına gelir. Bir süre sonra Paris’i iki üç kere satın alacak bir İstanbul ortaya çıkacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”
İstanbul’da arsa stoku değeri yaklaşık 15 milyar lira tahmin ediliyor. A Sınıfı Ofisler, diğer işyerleri ve arsa stoku değeri de en muhafazakar hesaplarla 129-130 milyar liraya ulaşıyor. Bu da 48 milyar Euro’yu aşan bir değer anlamına geliyor. Bütün bu tahmini hesaplarla İstanbul’un gayrimenkul değeri, yaklaşık 468-470 milyar Euro çıkıyor.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.