Japon bakandan çok kritik çip uyarısı
Küresel çip tedarik sorunları başta otomotiv olmak üzere birçok sektörde üretim hatlarını olumsuz etkilemeye devam ederken, Japonya'da yeni oluşturulmuş ekonomi güvenliği bakanlığından uyarı geldi.
Japonya Ekonomik Güvenlik Bakanı Takayuki Kobayashi, Japonya’nın yarı iletken endüstrisinin, hükümetin ABD ve Çin’de hazırlanan uzun vadeli stratejik vizyonları yakalayamaması durumunda devre dışı kalmaya mahkum olduğu uyarısında bulundu.
Japonya’da yeni kurulan bakanlığın başına geçen Kobayashi, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Japonya’nın tarihsel olarak ülkenin geniş tabanlı sanayi ekonomisinin korumak zorunda olduğu gerekli teknolojileri belirleme ve bunun daha geniş dünya için ‘vazgeçilmez’ olarak kalmasını sağlamayı destekleme konusunda başarısız olduğunu söyledi.
Kobayashi, uluslararası medyaya verdiği ilk mülakatta, “Soru, uluslararası topluluğun Japonya olmadan hayatta kalamayacağını sağlayacak şekilde sivrileceğimiz alanları nasıl oluşturacağımızda” dedi.
Danışmanlık firması AlixPartners, tahminine göre küresel otomobil sektöründe çip krizi kaynaklı ciro kaybı 210 milyar doları bulacak.
Firma küresel otomobil üreticilerinin bu yıl çip krizi sebebiyle 7,7 milyon araç daha az üretim yapacağını öngörmüştü. Firmanın bir önceki tahmini 3,9 milyon araçlık üretim kaybı olacağı yönündeydi.
Bir türlü çözülemeyen yarı iletken darlığının maliyeti yüzde 90’ın üzerinde artış göstererek, küresel otomobil üreticilerinin 2021 yılı gelirlerinde toplam 210 milyar dolarlık azalmaya yol açtı.
Oto üreticilerinin bu yıl çip krizi dolayısıyla 7,7 milyon daha az araç üreteceği tahmininde bulunan AlixPartners böylelikle bir olumsuz öngörüde daha bulundu.
Şirketin önceki üretim kaybı tahmini 3,9 milyon araç ile bunun neredeyse yarısı kadardı. Tedarik zincirindeki aksaklıkları gidermeye yönelik çabaların sürmesine karşın, oto üreticilerinin stokları tüketmesi ve diğer sektörlerin de yedeklerinin olmaması ile birlikte, yarı iletken darlığı daha da kötüleşiyor.