Japon ekonomisinde hissedilir şekilde toparlanma yaşanıyor
Japonya'da iyileşen iş dünyası havası, istikrarlı ekonomik toparlanmaya işaret ediyor.
Japonya Merkez Bankası tarafından yapılan bir ankete göre, hammadde maliyetlerinin zirve yapması ve pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının tüketimi artırmasıyla Japon iş dünyasının duyarlılığı ikinci çeyrekte iyileşti ve bu da ekonominin istikrarlı bir toparlanma yolunda ilerlediğinin bir işareti oldu.
Pazartesi günü açıklanan üç aylık "tankan" verilerine göre, şirketler sermaye harcamalarını artırmayı ve enflasyonun beş yıl sonra Japonya Merkez Bankası'nın %2'lik hedefinin üzerinde kalmasını bekliyor ve bu da politika yapıcılara büyük parasal teşvikleri aşamalı olarak azaltma koşullarının yavaş yavaş yerine gelmeye başladığına dair umut veriyor.
Itochu Ekonomik Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Atsushi Takeda, "Tankan, Japonya ekonomisinin ılımlı bir toparlanma yolunda ilerlediği yönündeki görüşümüzü teyit etti" dedi ve ekledi:
"Girdi fiyatları düşerken, çıktı fiyatları şirketlerin maliyetleri yansıtabildiğinin bir işareti olarak artmaya devam ediyor. Bu BOJ'un enflasyon görünümü için iyi bir işaret ve bankayı bu yılın ilerleyen dönemlerinde getiri kontrol politikasını değiştirmeye teşvik edebilir."
Büyük imalatçıların ruh halini ölçen manşet endeks Haziran ayında artı 5 seviyesinde gerçekleşerek Mart ayında görülen iki yılın en düşük seviyesi olan artı 1'den geri döndü ve firmaların artan hammadde maliyetleri ve tedarik kesintilerinden kaynaklanan darbeyi atlattığına işaret etti.
Medyan piyasa tahmini olan artı 3 ile karşılaştırıldığında, Aralık 2022'den bu yana görülen en yüksek değer
Üç ay önce artı 20 olan imalatçı olmayanların duyarlılık endeksi Haziran ayında artı 23'e yükselerek üst üste beşinci çeyrekte de artış gösterdi ve Haziran 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Ankete göre, COVID kısıtlamalarının kaldırılmasının turizm talebini artırmasıyla otel ve restoranların ruh halini ölçen bir endeks kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı.
Sonuçlar, ekonomik görünüme ilişkin iyimserlikle Japonya'nın Nikkei hisse ortalamasının (.N225) yükselmesine yardımcı oldu.
Büyük firmalar, Mart 2024'te sona erecek olan cari mali yılda sermaye harcamalarını %13,4 oranında artırmayı planlayarak %10,1'lik medyan piyasa tahminini aşıyor.
Ankete göre şirketler, Mart 2024'te sona erecek olan mevcut mali yıl boyunca doların ortalama 132,43 yen olmasını bekliyor ve bu rakam son zamanlarda görülen 144,50 yen seviyelerinden çok daha düşük.
Zayıf yen ihracatçıların karlarını artırırken, gıda ve enerji ithalatının artan maliyetine karşı savunmasız olan perakendeciler ve hizmet sektörü firmalarına zarar verebilir.
Tankan'a göre, büyük imalatçılar iş koşullarının üç ay sonra iyileşmesini beklerken, imalatçı olmayanlar yüksek maliyetlere ilişkin endişeler nedeniyle kötüleşme öngörüyor.
Tankan, 27-28 Temmuz'daki politika toplantısının ardından yeni üç aylık büyüme ve enflasyon tahminlerini açıklayacak olan BOJ tarafından yakından izlenen veriler arasında yer alıyor.
Enflasyon bir yıldan uzun bir süredir %2 hedefini aşmış olsa da BOJ Başkanı Kazuo Ueda, ücretler fiyat artışını sürdürülebilir bir şekilde hedef civarında tutmaya yetecek kadar artana kadar para politikasını aşırı gevşek tutma ihtiyacını defalarca vurguladı.
Tankan, Haziran ayında kurumsal enflasyon beklentilerinin üç ay öncesine göre ılımlı olduğunu, ancak BOJ'un beş yıl sonraki hedefinin üzerinde kaldığını gösterdi.
Şirketler, Mart ayında %2,8 olarak tahmin edilen enflasyonun bir yıl sonra %2,6'ya, üç yıl sonra ise yine Mart ayındaki %2,3'ten daha düşük olan %2,2'ye ulaşmasını bekliyor. Enflasyonun beş yıl sonra %2,1 olacağını öngören şirketler, Mart ayındaki tahminlerinde bir değişiklik görmüyor.
Japonya ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda %2,7 büyüdü ve analistler, salgın sonrası iç harcamalardaki artışın yavaşlayan küresel büyümenin ihracat üzerindeki olumsuz etkilerini dengelemesiyle ekonominin genişlemeye devam etmesini bekliyor.