Japon Nikkei endeksi son 37 yılın en sert satışını yedi

Japon Nikkei endeksi son 37 yılın en sert satışını yedi

Japonya'da Nikkei endeksi %12,4 düşüşle 1987 Ekim ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı.

A+A-

Asya-Pasifik piyasalarının geçen haftaki satışlarını sürdürmesi ve Nikkei 225 ile Topix'in %12'nin üzerinde değer kaybetmesiyle Japonya hisse senetleri Pazartesi günü ayı piyasasına girdiğini teyit etti.
Gösterge endeksler, 11 Temmuz'daki tüm zamanların en yüksek seviyelerinden %20'den fazla düştü. Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo ve Marubeni gibi ağır ticaret şirketleri %10 civarında değer kaybetti.

Pazartesi günkü düşüş, Japonya'nın Nikkei 225 ve Topix'in sırasıyla %5 ve %6'dan fazla düştüğü Cuma günkü düşüşü takip etti. Topix son sekiz yılın en kötü gününü yaşarken, Nikkei Mart 2020'den bu yana en kötü gününü yaşadı.
Pazartesi günkü işlemlerde yen de dolar karşısında Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve son olarak 143,40 seviyesinden işlem gördü.
Bu arada yatırımcılar bu hafta Çin ve Tayvan'dan gelecek önemli ticaret verilerinin yanı sıra Avustralya ve Hindistan'dan gelecek merkez bankası kararlarını bekledi. Çin'in hizmet sektörü Temmuz ayında daha hızlı bir şekilde genişledi ve ülkenin satın alma yöneticileri endeksi Haziran ayındaki 51,2'den Temmuz ayında 52,1'e yükseldi.
Caixin anketi, büyümedeki hızlanmanın "temel talep koşullarındaki sürekli iyileşmeler ve hizmet sunumlarındaki genişleme ile desteklenen" daha hızlı yeni iş büyümesinden kaynaklandığını söyledi.
Tayvan'ın gösterge endeksi Tayvan Ağırlıklı Endeksi yaklaşık %8 düşerken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi%3,05 değer kaybetti.
Avustralya Merkez Bankası (RBA) Pazartesi günü iki günlük para politikası toplantısına başlıyor. Reuters anketine katılan ekonomistler merkez bankasının faizleri %4,35'te sabit tutmasını bekliyor, ancak piyasalar RBA'nın hala bir faiz artırımı düşünüp düşünmediğine dair netlik için para politikası açıklamasını izleyecek.
Güney Kore'nin Kospi endeksi %6,66 düşerken, Kosdaq %6,78 geriledi.
Hong Kong Hang Seng endeksi %0,22'lik düşüşle Asya'daki en küçük kaybı yaşarken, Çin anakarasındaki CSI 300 %0,24'lük artışla pozitif bölgedeki tek büyük endeks oldu.
ABD'de Cuma günü, Temmuz ayı için beklenenden çok daha zayıf bir istihdam raporunun ekonominin resesyona girebileceği endişelerini ateşlemesiyle hisse senetleri keskin bir düşüş yaşadı.
Nasdaq, rekor seviyesinden %10'un üzerinde bir düşüşle düzeltme bölgesine giren üç büyük gösterge arasında ilk sırada yer aldı. S&P 500 ve Dow sırasıyla tüm zamanların en yüksek seviyelerinin %5,7 ve %3,9 altında kaldı.
S&P 500 %1,84 düşerken, Nasdaq Composite %2,43 değer kaybetti. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 610,71 puan ya da %1,51 düştü.


İlgili Haberler