Japon otomotiv devi Honda'dan Çin'de üretimi durdurma kararı

Japon otomotiv devi Honda'dan Çin'de üretimi durdurma kararı

Japonya merkezli otomotiv devi Honda Çin'deki fabrikasını kapatacak, başka bir fabrikada üretimi durduracak.

A+A-

Japon Honda Motor, Perşembe günü yaptığı açıklamada Çinli markaların yoğun rekabeti arasında daha fazla elektrikli araç üretmeye başlamak isteyen otomobil üreticisinin Çin'deki bir fabrikayı kapatacağını ve başka bir fabrikada araç üretimini durduracağını söyledi.

Bir şirket sözcüsü, Honda'nın Ekim ayında Çin devletine ait otomobil üreticisi Guangzhou Automobile Group ile ortak girişimi (JV) aracılığıyla işletilen bir fabrikayı kapatacağını söyledi.

Otomobil üreticisi, yaklaşık yirmi yıl önce açılan ve yıllık 50.000 araç üretim kapasitesine sahip olan fabrikada Accord sedan modelini üretiyordu. Honda'nın Çin'de Dongfeng ile ayrı bir ortak girişim aracılığıyla işlettiği bir başka fabrikada üretime Kasım ayından itibaren ara vereceğini belirten sözcü, bu fabrikanın yıllık 240.000 araç üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Honda'nın değişikliklerle Çin'deki üretimini optimize etmeyi amaçladığını belirten sözcü, dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin'de zorlu koşullarla karşı karşıya olduklarını sözlerine ekledi.

Sözcü, duruşların bir sonucu olarak şirketin Çin'deki yıllık üretim kapasitesinin 1,49 milyondan 1,2 milyon araca düşeceğini ve GAC ve Dongfeng ile ortak girişimleri aracılığıyla şu anda inşa etmekte olduğu iki EV tesisinde üretime başlayarak 1,44 milyon araca geri dönmeyi planladığını sözlerine ekledi. Şirket bu yıl içinde her iki yeni tesiste de üretime başlamayı hedefliyor. Çinli otomobil üreticileri düşük fiyatlı, yazılım yüklü araçlarla yerli tüketicileri kazanma konusunda büyük ilerleme kaydetti.

Honda ve Nissan Motor Çin'in tarihsel olarak güçlü bir pazar olduğu ancak şimdi yerli otomobil üreticilerinin yükselişinden büyük bir darbe alan Japon markaları arasında yer alıyor. Nissan ve Honda Mart ayında elektrikli araç bileşenleri ve otomotiv yazılım platformlarında yapay zeka üretimi konusunda işbirliği yapmak için stratejik bir ortaklık düşündüklerini söyledi. Nikkei ekonomi gazetesi ilk olarak Perşembe günü erken saatlerde Honda'nın Çin'deki yıllık üretim kapasitesini azaltma planını bildirdi.

İlgili Haberler