Japonya tatili çoğu para birimini zayıf düşürürken Bitcoin sıçrama yaptı

Japonya tatili çoğu para birimini zayıf düşürürken Bitcoin sıçrama yaptı

Bitcoin Pazartesi günü bir ayın en yüksek seviyesine ulaşarak Fed'in geçen haftaki büyük faiz indiriminin ardından yükselişini sürdürürken, yen ve diğer önemli para birimlerinin çoğu Japon piyasalarının tatilde olması nedeniyle durgunlaştı.

A+A-

Dolar geçen hafta hem ABD hem de Japonya'daki politika toplantılarının ardından yen karşısında güçlenerek 144,50 yen ile iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Pazartesi günü erken saatlerde 144,08 civarındaydı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) geçen hafta faiz oranlarını değiştirmedi ve tekrar artırmak için acele etmediğini belirtti. Fed'in 50 baz puanlık faiz indiriminden sadece birkaç gün sonra gelen bu karar, yenin bu ayki keskin kazançlarına bir duraklama getirdi. Japonya'nın Sonbahar Ekinoks Günü nedeniyle kapalı olmasıyla birlikte, Fed'in daha fazla faiz indirimine gideceğine dair beklentiler ve bunların hisse senetleri, emtia para birimleri ve diğer risk varlıklarında yol açtığı kazançlar ticaretin ana itici gücü oldu.

Bitcoin %0,8 artışla 63.200 $'ın üzerine çıktı ve bir ayın en yüksek seviyesinden çok uzakta değildi. Avustralya doları, iki haftadan kısa bir süre içinde %3'ten fazla yükselişini sindirerek 0,68 dolar civarında yatay seyretti. Doları başlıca para birimleri karşısında ölçen ABD dolar endeksi hafif bir artışla 100,8'e yükseldi ve geçen hafta gördüğü bir yılın en düşük seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Goldman Sachs bir notunda, Fed'in faiz indiriminin "ABD'nin resesyona gireceğine dair piyasa korkularını yatıştırmış gibi göründüğünü" söyledi ve ekledi: "G10 FX ekibimiz, 6 ve 12 aylık görünümde tekrar gevşemeden önce, önümüzdeki 3 ay boyunca ABD doları için hafif bir toparlanma bekliyor."

CME FedWatch'a göre, Fed vadeli işlem traderları bu yılın sonuna kadar 75 baz puanlık faiz indirimi ve Aralık 2025'e kadar yaklaşık 200 baz puanlık indirim fiyatlayarak Fed'in politika faizini 2025 sonunda %2,75'e çekecek.

Hazine getiri eğrisi Fed'in faiz indiriminden sonra dikleşti ve yatırımcılar, Fed Başkanı Christopher Waller'ın Cuma günü enflasyonun yakında merkez bankasının %2'lik hedefinin önemli ölçüde altına inebileceğinden endişe duyduğunu söylemesinin ardından ikinci bir büyük faiz indirimi lehine bahisleri artırdı.

Bu arada, Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu Fed'in bu yılki son iki toplantısında 25 baz puanlık iki faiz indirimi daha öngörüyor. Hafta sonu haberlerinde, ABD Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri hükümetin kapanmasını önlemek için üç aylık geçici bir yasa tasarısı açıkladı.

Yen için, bu hafta içinde iktidar partisinin yeni başbakanı seçmek üzere yapacağı oylama BOJ'un işini önümüzdeki aylarda zorlaştıracak. Ekim ayı sonunda bir erken seçim yapılması muhtemel görülüyor.

Liberal Demokrat Parti'nin giden Başbakan Fumio Kishida'nın yerine geçecek adayları para politikası konusunda farklı görüşler ortaya koydu. Ülkenin ilk kadın başbakanı olacak Sanae Takaichi, Japonya Merkez Bankası'nı faizleri çok erken yükseltmekle suçlayan bir reflasyonist.

Shigeru Ishiba merkez bankasının "doğru politika yolunda" olduğunu söylerken, karizmatik eski başbakan Junichiro Koizumi'nin oğlu Shinjiro Koizumi şu ana kadar sadece BOJ'un bağımsızlığına saygı duyacağını söyledi.

Barclays analistleri hafta sonu yaptıkları açıklamada, seçimin yen için iki yönlü riskler taşıdığını yazdı ve "Buradaki ana risk, Abenomics savunucusu Takaichi kazanırsa, bu BOJ'un politika normalleştirme planına ters rüzgarlar oluşturabilir ve mali disiplinle ilgili endişeleri artırabilir" dediler.

Bunun daha dik bir Japon tahvil eğrisine ve yatırımcıların başka bir faiz artışı beklentilerini azaltmasıyla yen üzerinde aşağı yönlü baskıya yol açabileceğini söylediler.

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü faiz oranlarını değiştirmedi ve Merkez Bankası Başkanı, merkez bankasının "çok hızlı ya da çok fazla indirim yapmamaya dikkat etmesi" gerektiğini söyledi. Pound, güçlü İngiliz perakende satış verilerinin açıklanmasının ardından Cuma günü ulaştığı yüksek seviyelere yakın kalarak %0,1 düşüşle 1,3310 dolar oldu.

İlgili Haberler