Japonya'da fabrika faaliyetleri zayıf siparişler nedeniyle düştü
Salı günü yapılan bir iş anketine göre, Japonya'nın fabrika faaliyetleri Temmuz ayında daha hızlı bir şekilde daraldı ve zayıflayan küresel ekonomik koşullar nedeniyle zayıf siparişlerden darbe aldı.
Jibun Bank Japonya nihai imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Temmuz ayında 49,6'ya gerileyerek öncü verisi olan 49,4'ün biraz üzerinde ancak Haziran ayındaki 49,8'in altında gerçekleşti.
Anketi derleyen S&P Global Market Intelligence'dan Usamah Bhatti, düşüşün büyük ölçüde yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan gelen zayıf müşteri talebi nedeniyle yeni siparişlerdeki bozulmadan kaynaklandığını söyledi.
Manşet endeksin bir diğer önemli bileşeni olan üretim ise Haziran ayına kıyasla daha yavaş bir oranda da olsa daralmaya devam etti. Pazartesi günü açıklanan veriler, Japonya'nın fabrika üretiminin Haziran ayında son iki ayda ilk kez güçlü otomobil üretimi sayesinde arttığını gösterdi.
Yeni siparişleri ve üretimi ölçen alt endekslerin her ikisi de Haziran ayında ikinci ay da 50'nin altında kaldı. Endeksin 50 çizgisinin altında kalması daralmaya işaret ediyor.
Japonya, güçlü yurtiçi hizmet faaliyetleri ve ultra gevşek para politikası sayesinde kötüleşen küresel ekonomik koşulları bugüne kadar nispeten iyi atlattı. Ancak ihracata dayalı üreticiler, denizaşırı ülkelerde yavaşlayan talepten zarar gördü.
Daha iyi bir not olarak, S&P anketi, düşen yakıt ve emtia fiyatları sayesinde şirketler için maliyet baskılarının hafiflediğini gösterdi.
Bhatti, "Girdi maliyet enflasyonunun Şubat 2021'den bu yana en yavaş oranına ulaşarak uzun dönemli seri ortalamasına büyük ölçüde benzer bir değer kaydetmesinin de işaret ettiği üzere, Temmuz ayında enflasyonist baskıların hafiflediğine dair işaretler devam etti" dedi.
Bir yıl sonrasına bakıldığında, imalatçıların üretim beklentileri iyimserliğini korudu ve alt endeks, Ekim 2021'den bu yana en güçlü olan Haziran ayı okumasına paralel seyretti.
Ankete göre, talepteki iyileşmenin devam edeceğine dair umutların yanı sıra salgının ekonomik etkilerinin azalması ve enflasyonist baskılar da olumlu görünüme katkıda bulundu.