Japonya'da fabrika üretimi Haziran ayında artış gösterdi
Japonya fabrika üretimi Haziran ayında talebin imalatçıları desteklemesiyle %2 arttı.
Pazartesi günü açıklanan hükümet verilerine göre, Japon fabrika üretimi Haziran ayında son iki ay içinde ilk kez artış göstererek, güçlü talep sayesinde imalatçılar arasında artan güvenin altını çizdi.
Japonya da dahil olmak üzere pek çok ülke, küresel durgunluk riski devam ederken büyümeyi desteklemek için iç tüketime güveniyor.
Üretim Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış bazda bir önceki aya göre %2,0 artarak medyan piyasa tahmini olan %2,4'ün altında kaldı. Bu artış Mayıs ayında revize edilen %2,2'lik düşüşü takip etti.
NLI Araştırma Enstitüsü'nde yönetici araştırma görevlisi olan Taro Saito, "Üretim, özellikle özel tüketim olmak üzere dirençli iç talep sayesinde artmaya devam edecek gibi görünüyor" dedi ve ekledi:
"Ancak, denizaşırı ekonomilerdeki yavaşlamanın neden olduğu durgun ihracat büyümesinin devam etmesi nedeniyle toparlanma hızının ılımlı olması muhtemel."
Japonya Merkez Bankası'nın 3 Temmuz'da açıkladığı "tankan" anketine göre rakamlar, hammadde maliyetlerinin zirve yapması ve pandemi kısıtlamalarının sona ermesinin tüketimi artırmasıyla ikinci çeyrekte büyük imalatçılar arasındaki hissiyatın iyileştiğini gösteriyor.
Yine de, denizaşırı ülkelerdeki zayıflamaya ilişkin endişeler, 19 Temmuz'da yayınlanan Reuters Tankan anketinde imalatçıların daha sessiz kalmasına neden oldu.
Kurumsal Japonya'nın büyük bir bölümünü oluşturan otomotiv sektöründeki üretim %6,1 arttı. Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan (METI) bir yetkili basın brifinginde, hem yurtiçi hem de yurtdışındaki satışların güçlü olduğunu söyledi.
Yetkili, dişli sistemleri de dahil olmak üzere kamyon ve parça üretiminin de artışa katkıda bulunduğunu söyledi.
Toyota Motor, Honda Motor ve Nissan Motor, yarı iletken arzının azalmasıyla Ocak-Haziran döneminde küresel üretimin arttığını bildirdi.
METI yetkilisi, akıllı telefonlarda kullanılan kapasitör sevkiyatlarının artmasıyla elektronik bileşen ve cihaz üretiminin %6,8 arttığını söyledi.
METI, "üretim yavaş yavaş toparlanıyor" diyerek sanayi üretimine ilişkin değerlendirmesini sürdürdü.
Veriler ayrıca METI tarafından yapılan ankete katılan imalatçıların üretimin Temmuz ayında %0,2 düşmesini ve Ağustos ayında %1,1 artmasını beklediğini gösterdi.
METI yetkilisi, "Parça ve malzeme sıkıntısının etkilerini ve artan fiyatların etkisini önümüzdeki aylarda da izlemeye devam edeceğiz" dedi.
Ayrı bir veri, perakende satışların Haziran ayında bir önceki yıla göre %5,9 artarak ekonomistlerin tahminlerine paralel olduğunu gösterdi.
Veriler, Mayıs ayındaki %1,4'lük artışın ardından perakende satışların bir önceki aya kıyasla %0,4 daraldığını gösterdi.