Jeopolitik gerilim ve talep endişelerinin gölgesinde petrol toparlanıyor

Jeopolitik gerilim ve talep endişelerinin gölgesinde petrol toparlanıyor

Petrol fiyatları talep endişeleri ve Orta Doğu'da tırmanan bölgesel savaş riskinin gölgesinde toparlanmaya çalışıyor.

A+A-

Petrol, yatırımcıların Libya ve Orta Doğu'daki potansiyel arz kayıpları ve küresel yakıt talebine ilişkin endişeler arasında gidip gelmesiyle, bir önceki seanstaki keskin düşüşün üç günlük kazanç serisini sona erdirmesinin ardından Çarşamba günü toparlandı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,31 artışla varil başına 79,80 dolar oldu. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları %0,23 artışla 75,70$'dan işlem gördü.

Düşük rafineri kar marjlarına ilişkin endişelerin, küresel tüketim artışının bu yıl tahmin edilenden daha düşük olduğunu gösteren veriler ışığında akaryakıt talebine ilişkin beklentileri zayıflatmasıyla fiyatlar Salı günkü %2'den fazla düşüşten geri dönerek üç günlük %7'den fazla kazanç serisini sonlandırdı. Piyasa ayrıca Salı günü geç saatlerde açıklanan ve ABD petrol ve akaryakıt stoklarının geçen hafta düştüğünü gösteren sektör verilerinden de destek aldı.

Ancak Libya'da petrol sahalarının kapalı tutulması ve petrol üreticilerinden İran'ın İsrail'e saldırma olasılığı petrol fiyatlarını baskılıyor. ANZ analistleri bir notta, "Jeopolitik riskler piyasa üzerinde etkisini hissettirmeye devam ediyor" dedi.

Mühendisler Salı günü yaptıkları açıklamada, merkez bankası ve petrol gelirlerinin kontrolü konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Libya'daki birçok petrol sahasında üretimin durdurulduğunu söyledi. Trablus merkezli hükümetten veya petrol kaynaklarından sorumlu Ulusal Petrol Şirketi'nden (NOC) herhangi bir kapatma teyidi henüz gelmedi. Ancak güneydoğudaki Amal ve Nafoora petrol sahalarındaki mühendisler Reuters'e üretimin durdurulduğunu söylerken, yine doğudaki Abu Attifel'deki mühendisler de üretimin azaldığını kaydetti.

Gazze Şeridi'nde İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, Kahire'deki ateşkes görüşmelerinde somut bir ilerleme kaydedildiğine dair çok az işaret vardı. Görüşmelerde ilerleme kaydedilmemesi, İsrail ve İran destekli militan grup Hizbullah'ın hafta sonu Lübnan sınırı boyunca karşılıklı ateş açtığı bir dönemde meydana geldi.

Piyasa kaynaklarının Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına dayandırdığı habere göre, ham petrol stokları geçen hafta 23 Ağustos'ta sona eren haftada 3.407 milyon varil düştü. Benzin stokları 1,863 milyon varil, distile ürünler ise 1,405 milyon varil azaldı. 

İlgili Haberler