Jeopolitik riskler sürerken petrol fiyatlarında düşüş yaşandı

Jeopolitik riskler sürerken petrol fiyatlarında düşüş yaşandı

Jeopolitik riskler dengelenirken petrol fiyatları düştü, Çin talebi ağır bastı.

A+A-

ABD'nin en üst düzey diplomatının Orta Doğu'da ateşkes için çabalarını yenilemesi ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de yavaşlayan talep büyümesinin piyasa üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesiyle petrol fiyatları Salı günü geriledi.

Aralık teslim Brent ham petrol kontratları %0,3 düşüşle varil başına 74,1 dolar oldu. Kasım teslim ABD West Texas Intermediate ham petrol kontratları, kontratın ön ay olarak son gününde 18 sent düşüşle varil başına 70,43 $ oldu.

Daha aktif olarak işlem gören Aralık vadeli WTI kontratları %0,2 değer kaybederek varil başına 69,9$'a geriledi. Hem Brent hem de WTI Pazartesi günü yaklaşık %2 yükselerek geçen haftaki %7'den fazla düşüşün bir kısmını telafi ederken, Orta Doğu'daki çatışmalar durulmadı ve piyasa İsrail'in İran'a karşı beklenen misillemesinin petrol arzında kesintiye yol açabileceği endişesini taşıyor.

Bir aracı kurum olan Phillip Nova'nın kıdemli analisti Priyanka Sachdeva, Pazartesi günkü kazançların, petrolün düşüş eğilimi göz önüne alındığında teknik kar alma ve kısa pozisyon kapatma ile ilişkilendirilebileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazartesi günü Gazze savaşını sona erdirmek ve Lübnan'da yayılan çatışmayı yatıştırmak için görüşmeleri canlandırmak amacıyla Orta Doğu'ya gitti.

"Rakuten Securities'de emtia analisti olan Satoru Yoshida, "Ham petrol fiyatları Orta Doğu'dan gelen karışık haberlere yanıt olarak dalgalanıyor, çünkü durum tırmanma ve gerilimi azaltma arasında gidip geliyor" dedi ve ekledi:

"Pekin'in teşvik önlemleriyle desteklenen Çin'in ekonomik toparlanmasına ve faiz indirimlerinin ardından ABD ekonomisindeki iyileşmeye dair daha net işaretler olması halinde piyasanın yükselmesi bekleniyor"

Ancak kazanımların genel küresel ekonomik görünüme ilişkin süregelen belirsizlikle sınırlı kalması muhtemel. Çin, ekonomiyi canlandırmaya yönelik teşvik tedbirleri paketinin bir parçası olarak geçen ay diğer politika faiz oranlarında yapılan indirimlerin ardından Pazartesi günü aylık sabitlemede beklendiği gibi gösterge borç verme faiz oranlarını düşürdü.

Bu hamle, Cuma günü Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte 2023 başından bu yana en yavaş hızda büyüdüğünü gösteren ve petrol talebine ilişkin artan endişeleri körükleyen verilerin ardından geldi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünyanın 2 numaralı ekonomisinin otomobil filosunu elektriklendirmesi ve daha yavaş bir hızda büyümesi nedeniyle Pekin'in son teşvik önlemlerine rağmen Çin'in petrol talebindeki büyümenin 2025'te zayıf kalmasının beklendiğini söyledi.

İlgili Haberler