JP Morgan: S&P 500 yüzde 23 düşebilir 

JP Morgan: S&P 500 yüzde 23 düşebilir 

JPMorgan Chase & Co.'dan Marko Kolanoviç, endeksin yüzde 23 gerilemesini bekliyor

A+A-

S&P 500 Endeksi başka bir rekor kapanış zirvesine doğru gidiyor olabilir ancak JPMorgan Chase & Co.'dan Marko Kolanoviç, yavaşlayan ABD ekonomisinden aşağı yönlü kazanç revizyonlarına kadar artan olumsuzluklar karşısında endeksin önümüzdeki aylarda zayıflayacağını söylüyor.

Bankanın baş piyasa stratejisti ve ekibi Cuma günü yıl ortası görünümünde, ABD hisse senedi endeksinin yıl sonuna kadar 4.200'e düşmeye hazır olduğunu, yani Perşembe günkü 5.483 civarındaki kapanışa göre kabaca yüzde 23'lük bir düşüş yaşanabileceğini söyledi. ABD enflasyonuna ilişkin önemli bir ölçümün soğuma işaretleri göstermesinin ardından Cuma günü erken işlemlerde 5.500 sınırını aştı.



Diğer Wall Street tahmincileri endekslerdeki yükselişe ayak uydurmak için tahminlerini yükseltirken bile Kolanoviç'in görüşü tüm yıl boyunca sadık kaldığı çağrıyı yineliyor. JPMorgan'ın hedefi, Bloomberg'in takip ettiği stratejistler arasında en düşük olanı. Ortalama yıl sonu projeksiyonu olan 5.317, kabaca yüzde 3'lük bir düşüşe işaret ediyor.

Stratejistler, "ABD hisse senedi değerlemelerindeki ve iş döngüsündeki büyük artışta açık bir kopukluk var" diye yazdı ve S&P 500'ün yıllık yüzde 15'lik kazancının, azalan büyüme tahminleri göz önüne alındığında haklı olmadığını ekledi. "Büyümenin yavaşladığı, enflasyonun sağlam kaldığı ve uzun vadeli faiz oranlarının keskin bir şekilde düşmediği önümüzdeki çeyreklerde umutlu beklentinin tam tersi bir durumun ortaya çıkması riski var."

JPMorgan'ın stratejistleri, Wall Street'in mega bankaları arasında, ABD hisselerinde büyük bir satış dalgası riskini işaret etme konusunda öne çıkıyor. Goldman Sachs Group Inc. Citigroup Inc. ve Bank of America Corp.'un da aralarında bulunduğu firmalar, bu yıl S&P 500 hedeflerini istikrarlı bir şekilde yükseltti. Geçen yıl düşüş çağrılarında Kolanoviç'in yanında yer alan Morgan Stanley stratejisti Mike Wilson da bu tür uyarılarda bulunmayı bıraktı.

Kolanoviç daha önce de yanılmış, S&P 500 yüzde 19 düşerken 2022'de yükseliş beklentisini sürdürmüş ve gösterge yüzde 24 yükselirken 2023'te düşüş görüşünü korumuştu. Hisse senetleri etrafındaki iyimserliğe artık şüpheyle bakıyor, temel ekonomik göstergelerin durakladığını ve tüketicilerin sıkıntı işaretleri gösterdiğini söylüyor.

Dahası Kolanoviç, ABD Merkez Bankası'nın piyasanın beklediğinden daha az faiz indirimi yapabileceğini, bunun da yılın ikinci yarısında ekonomi ve hisse senedi değerlemeleri üzerinde daha fazla baskı oluşturabileceğini söyledi.

S&P 500 bu yıl 31 kapanış rekoru kırdı. Bunun anahtarı, piyasanın en büyük hisse senetleri için büyük kazançlar sağlayan yapay zekaya yönelik heyecan oldu.

Kolanoviç, yatırımcıların kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri, sağlık hizmetleri ve temettü hisseleri gibi "momentum karşıtı" savunma değeri oyunlarına maruz kalma oranını artırarak çeşitlendirme yapmalarını tavsiye ediyor.

JPMorgan, endeksteki en büyük 20 hisse senedinin etkisi olmasaydı S&P 500'ün 4.700 civarında olacağını tahmin ediyor. Stratejistler, grubun gücünün devam etmesi için kazanç tahminlerinin daha yüksek düzeyde revize edilmesi gerektiğini söylüyor ve bunu bir "zorluk" olarak görüyorlar. Wall Street analistlerinin ikinci çeyrek sonuçlarının ardından tahminlerini aşağı yönlü revize etmelerini bekliyorlar.

Kolanoviç, "Tersine dönüşlerin ve rotasyonların zamanlaması zor olsa da, fiyat ve duyarlılıktaki hiperbolik hareketlerin, çoğu zaman şiddetli bir şekilde düzeltildiği kampındayız" dedi.

İlgili Haberler