Kamala Harris'in vergi önerisi S&P 500 endeksini vurabilir

Kamala Harris'in vergi önerisi S&P 500 endeksini vurabilir

Goldman Sachs, S&P 500'ün Harris'in önerdiği vergi reformlarından %5 kazanç darbesi alabileceğini söylüyor.

A+A-

Goldman Sachs analistleri, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris'in Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimleri öncesinde kurumlar vergisini artırma önerisinin, gösterge S&P 500 endeksindeki şirketlerin kazançlarını yaklaşık %5 oranında düşürebileceğini söyledi.

Harris geçtiğimiz ay Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a karşı seçimi kazanması halinde kurumlar vergisi oranını %21'den %28'e yükseltmeyi ve “büyük şirketlerin adil paylarını ödemelerini” sağlamayı teklif etti.

Goldman, %28'lik bir vergilendirme oranında S&P 500 şirketlerinin kazançlarının %5'lik bir darbe alacağını tahmin ediyor.

Analistler, yabancı gelirlerin vergilendirilmesi ve alternatif asgari vergi oranının %15'ten %21'e çıkarılmasının kazançları %8'e kadar azaltabileceğini söyledi.

Öte yandan, Trump'ın federal yasal kurumlar vergisi oranını mevcut %21'den %15'e düşürme önerisi, S&P 500 kazançlarını “aritmetik olarak” yaklaşık %4 artıracak.

Goldman Sachs, “Yurtiçi gelirler üzerindeki mevcut ABD yasal kurumlar vergisi oranı %26, ancak tipik bir S&P 500 şirketi tarafından ödenen toplam efektif vergi oranı %19” diye ekledi.

Goldman ayrıca ABD'nin yasal yurtiçi vergi oranındaki her 1 puanlık değişimin S&P 500 hisse başına kazançta (EPS) %1'den biraz daha az veya S&P 500 EPS'nin yaklaşık 2 doları kadar bir değişim yaratacağını öngördü.

Harris'in Demokrat aday adayları arasında en üst sıraya yükselmesi, Joe Biden'ın şansı konusunda şüpheler taşıyan Demokrat kampanyaya yeniden enerji kazandırdı.

Anketler Trump'ın Biden'a karşı bir üstünlük kurduğunu gösteriyordu ancak Harris o zamandan beri bazı ulusal kamuoyu yoklamalarında Cumhuriyetçi adayın önüne geçti.

İlgili Haberler