Kapanan banka şube sayısı artıyor
Aralarından Yapı Kredi, Garanti Bankası, Akbank, Denizbank ve Finansbank’ın da yer aldığı özel bankalar son 9 ayda 179 şube kapattı. 1500’den fazla bankacı işsiz kaldı
Aralarından Yapı Kredi, Garanti Bankası, Akbank, Denizbank ve Finansbank’ın da yer aldığı özel bankalar son 9 ayda 179 şube kapattı. 1500’den fazla bankacı işsiz kaldı.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre yılbaşından bu yana en fazla şube kapatan banka HSBC oldu. İngiliz finans devi yeniden yapılanma kapsamında 57 şubesini kapattı ve şube sayısını 234’a indirdi. Uzun süredir zarar eden ve geçen yıl da 331.5 milyon TL zarar açıklayan HSBC bu yıl çok sayıda şube kapatacağını daha önce açıklamıştı.Banka bu yılın ilk 5 ayında 50 şubesini kapatarak en hızlı küçülen banka oldu.
Yapı Kredi 30 şube kapattı
Ancak asıl dikkat çekici olan Türk finans devlerinin birbiri ardına şube kapatması oldu. Koç Grubu ile İtalyan Unicredit’in ortaklığındaki Yapı Kredi Bankası yılbaşından bu yana 15 şubesini kapattı. Bu kapatmaların ardından bankanın toplam şube sayısı 985’e geriledi. Bankalar Birliği verileri Yapı Kredi’deki küçülme kararının Eylül ayından itibaren hız kazandığını gösteriyor. Eylül 2015’te 1015 şubeyle hizmet veren Yapı Kredi son 9 ay içinde 30 şubesini devre dışı bıraktı.
ING Bank kaç şube kapattı?
Hollandalı ING Bank, bir taraftan ilginç reklam filmleriyle mevduat toplamaya çalışırken diğer taraftan da operasyonel anlamda dikkat çekmeden küçülmeye gidiyor. Bankalar Birliği verilerine göre geçen yıl Eylül ayında 311 olan şube sayısı 283’e gerilemiş durumda. Yani banka son 9 ay içinde 28 şubede kepenk indirmiş. Yılbaşından bu yana kapanan şube sayısı ise 15…
Türkiye’nin finans devi Garanti Bankası da şube kapatma furyasından nasibini almış görünüyor. Eylül 2015’te 1007 şubeyle müşterilerine hizmet ‘Yoncalar’, Mayıs sonu itibarıyla 982 şubeye gerilemiş durumda. Çok uzun bir aradan sonra ilk kez şube kapatan banka işten çıkarma işlemlerinin tamamını yılın son çeyreğinde gerçekleştirdi. Banka yılbaşından bu yana kimseyi çıkarmadı.
Şube kapatma liginde beşinci sırada Denizbank yer alıyor. Banka son 9 ay içinde 21 şube kapattı. Eylül 2015’te 715 olan şube sayısı Mayıs sonu itibarıyla 694’e gerileyen bankanın kaç kişiyi işten çıkardığı bilinmiyor. Rus finans devi Sberbank’ın iştiraki olan Denizbank, Türkiye ile Rusya arasında Kasım ayında patlak veren ‘Uçak Krizi’nin ardından ciddi bir hükümet baskısına maruz kaldı ve ciddi sayılabilecek vergi cezalarına çarptırıldı. Banka şube kapatma operasyonlarının tamamını geçen yılın son çeyreğinde gerçekleştirirken, bu yıl hiç şube kapatmadı.
Akbank kaç şube kapattı?
TBB verilerine göre Yunanlıların Katarlılara sattığı Finansbank, son 9 ayda 16 şube kapattı. Satış öncesi operasyonel açıdan verimli olmayan şubelerini tasfiye eden bankada şube kapatma süreci Aralık ayından sonra hız kazandı. Ocak- Mayıs döneminde 11 şubesini kapatan bankanın şube sayısı 631’e geriledi.
2015 yılında 89 şubesini kapatan Akbank, şube kapatmaya devam ediyor. Aralık 2015’te 902 şubesi bulunan Akbank, yılın ilk beş ayında 3 şube daha kapattı. Akbank böylece son 9 ay içinde 14 şubesini kapatmış oldu.
Araplar da şube kapatıyor
Öte yandan Körfez Bölgesi’nden Türk bankacılık sektörüne yatırım yapan Arap yatırımcıların da keyfi pek yerinde değil.
Katarlıların sahibi olduğu Alternatifbank son 9 ayda 6 şube kapatırken, bunlardan 5’ini bu yıl tasfiye etti. Bankanın şube sayısı mayıs sonu itibarıyla 54’e inmiş durumda.
Kuveytlilerin sahibi olduğu Burgan Bank’ta ilignç gelişmeler yaşanmış. Büyük bankaların personel çıkarmaya başladığı Eylül ayında 2 şube açan Burgan Bank, Eylül 2015’te 54 olan şube sayısını yılsonunda 56’ya çıkarmıştı. Ancak bankada işler beklendiği gibi gitmedi. Burgan Bank, yılbaşından bu yana 5 şubesini kapattı ve personeliyle yollarını ayırdı.
Öte yandan Kuveytli yatırımcıların yüzde 40 hissedarı olduğu Turkish Bank’ta da işler pek keyifli gitmiyor. Banka geçen yılın son çeyreğinde 4 şubesini kapattı. Halen 13 şube ile hizmet veren banka bu yıl kimseyi işten çıkarmadı. (Kaynak:ekonomiekibi)
YORUM YAZ