Kasırga endişeleri azaldı, petrol fiyatlarındaki düşüş sınırlı kaldı

Kasırga endişeleri azaldı, petrol fiyatlarındaki düşüş sınırlı kaldı

Petrol fiyatları, Teksas'taki önemli bir ABD petrol üretim merkezini vuran kasırganın piyasaların beklediğinden daha az hasara yol açarak arz endişelerini hafifletmesinin ardından Salı günü düştü ve bir önceki seanstaki kayıplarını genişletti.

A+A-

Petrol fiyatlarında sınırlı düşüş yaşandı. Brent vadeli işlemleri 22 sent düşerek varil başına 85,53 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 24 sent düşerek 82 dolara geriledi.

IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, "Piyasa katılımcıları Orta Doğu cephesinde ateşkes müzakerelerinde potansiyel ilerleme ararken, Beryl Kasırgası'nın arz kesintisi üzerindeki etkisi başlangıçta beklenenden daha sınırlı olduğu için bugünkü seansta petrol fiyatlarında bir miktar gevşeme oldu" dedi.

Petrol rafinaj faaliyetlerinin yavaşlamasına ve bazı üretim tesislerinin tahliye edilmesine rağmen, ABD Körfez Kıyısı'ndaki büyük rafineriler, Teksas kıyılarını vurduktan sonra zayıflayarak tropik bir fırtınaya dönüşen Beryl Kasırgası'ndan çok az etkilendi. ING analistleri Warren Patterson ve Ewa Manthey bir müşteri notunda, "İlk göstergeler çoğu enerji altyapısının zarar görmeden atlatıldığını gösteriyor" dedi ve ham petrol ve rafine yakıt piyasalarındaki fiyat hareketinin kasırganın arz kesintisine ilişkin çok az endişeyi yansıttığını ekledi.

Bu durum, ABD ham petrolünün %40'ının üretildiği Teksas'ta arz kesintisi riskine ilişkin piyasa endişelerini hafifletti. Corpus Christi, Galveston ve Houston çevresindeki büyük petrol sevkiyat limanları fırtına öncesinde kapatılmıştı. Corpus Christi Gemi Kanalı Pazartesi günü yeniden açıldı ve Houston Limanı'nın Salı öğleden sonra faaliyetlerine devam etmesi bekleniyordu. Marathon Petroleum gibi birkaç önemli rafineri de rafineri ünitelerini yeniden çalıştırmaya hazırlanıyordu.

Piyasa katılımcıları da daha fazla ticari ipucu için Orta Doğu'daki durumu izliyor. Petrol fiyatları, Gazze'de olası bir ateşkes anlaşmasının küresel ham petrol arzında kesinti endişelerini azaltabileceği umuduyla Pazartesi günü %1 geriledi. Beyaz Saray, üst düzey ABD yetkililerinin Pazartesi günü görüşmeler için Mısır'da olduğunu, ancak iki taraf arasında uçurumların devam ettiğini söyledi ve Hamas, İsrail'in Gazze'ye yönelik yeni bir saldırısının olası anlaşmayı tehdit ettiğini söyledi.

Piyasalar ayrıca, Fed Başkanı Powell'ın Salı ve Çarşamba günü Kongre'ye çıkacağı önemli ABD enflasyon verilerinin açıklanmasını beklerken, yatırımcılar bir dizi yumuşak işgücü piyasası verisinin Eylül ayında faiz indirimi olasılığını büyük ölçüde artırarak yaklaşık %80'e yükselttiğine bahse girdi. IG'den Yeap, "ABD ekonomik verilerindeki son gelişmelerin Eylül ayında faiz indirimi bahislerini artırmasıyla, yaklaşan enflasyon ilerlemesinden elde edilecek herhangi bir doğrulama, daha geniş risk ortamını desteklemeye yardımcı olabilir ve bu da petrol fiyatlarının daha olumlu bir talep görünümünde dengelenmesi için biraz alan sunabilir" dedi.

İlgili Haberler