Kearney'den 3 farklı korona senaryosu

Kearney'den 3 farklı korona senaryosu

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, Koronavirüs COVID-19 pandemisinin dünya ve Türkiye ekonomisine  etkilerini değerlendirdi. Kearney, pandeminin Türkiye ekonomisine  etkisiyle ilgili 3 senaryo çizdi: V tipi etki, U tipi etki ve L tipi  etki.

A+A-

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, Koronavirüs COVID-19 pandemisinin dünya ve Türkiye ekonomisine  etkilerini değerlendirdi. Kearney, pandeminin Türkiye ekonomisine  etkisiyle ilgili 3 senaryo çizdi: V tipi etki, U tipi etki ve L tipi  etki.

V TİPİ ETKİ SENARYOSU

COVID-19'un ekonomiyi 2-3 ay etkileyeceği 'V tipi etki'  senaryosunun gerçekleşmesi durumunda pandeminin gayrisafi yurtiçi  hasıla (GSYH) üzerindeki etkisi yüzde 3-5 ile sınırlı kalacak. Bu  senaryo, büyük ekonomiler ve Türkiye'nin ana ticaret ortaklarında  pandeminin önümüzdeki birkaç ay içinde kontrol altına alınmasını  öngörüyor.

V tipi etkinin gerçekleşmesi durumunda bütün dünyada gayrisafi  yurtiçi hasılalar (GSYH), geçen yıla yakın seviyelerde gerçekleşecek.

Seyahat ve turizm sektörleri sert darbe alacak ama ikinci yarıdan  itibaren toparlanmaya başlayacak. Gecikmiş tüketim yılın ikinci  yarısında patlayacak.

U TİPİ ETKİ SENARYOSU

Salgının 4-5 ay sürmesini içeren 'U tipi etki' senaryosunda ise GSYH yüzde 6-8 oranında daralacak. Bu senaryo pandeminin bazı  ülkelerde kontrol altına alınırken bazılarında sürmesini, ikinci  çeyrekten itibaren ise daha güçlü bir küresel işbirliği yapılmasını  öngörüyor. U tipi etki senaryosunda KOVID-19 pandemisinin küresel  ekonomiye olumsuz etkisi Mart ortasından Temmuz ortasına kadar etkili  olacak. Etki sert olmakla birlikte yönetilebilir seviyede kalacak.

Bu senaryoda ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılaları 2019'un biraz  altında kalacak. Bazı sektörler ikinci yarıdan itibaren düzelmeye  başlayacak. Seyahat ve turizm ise ancak yılın son çeyreğinde yavaş bir  büyümeye geçecek.

U tipi etki senaryosunun gerçekleşmesi durumunda KOBİ'ler  pandemiden çok olumsuz etkilenecek. Nakit akışı yönetimi bütün  şirketler için en sıcak konulardan biri olacak.

L TİPİ ETKİ SENARYOSU

En kötü senaryo olan 'L tipi etki'nin gerçekleşmesi durumunda ise Kearney GSYH'nın yüzde 14-16 oranında daralmasını öngörüyor. L tipi  etki senaryosunda virüsün kontrol altına alınmasında eşgüdüm  sağlanamayacak. Virüsün olumsuz etkisi Mart ortasından en azından 2020'nin sonuna kadar sürecek. Şirketler pandemiden olumsuz  etkilenecek ve geleceğe ilişkin bekleyişlere karamsarlık hakim olacak. L tipi etki 9 aydan fazla sürecek.

L tipi etki senaryosunun gerçekleşmesi durumunda gayrisafi yurtiçi  hasılalar 2019'un ciddi oranda altında kalacak. Birçok sektör yılın  ikinci yarısından itibaren düzelme mücadelesi vermeye başlayacak. Seyahat ve turizm sektörleri çöküşün eşiğine sürüklenecek. Bütün  sektörlerdeki şirketler çok olumsuz etkilenecek, iflaslar gündeme  gelecek. Tüketim temel ihtiyaç ürünlerinde odaklanacak.

Şirketlere KOVID-19 pandemisinin etkilerinden korunmak için kurum  politikalarını gözden geçirmeleri ve uygun, uygulanabilir, esnek  planlar oluşturmaları çağrısı yapan Kearney Türkiye Partneri Sean Wheeler, odaklanılması gereken 5 alanı şöyle sıraladı: İnsan  kaynakları yönetimi, tedarik zinciri ve planlaması, faaliyetler,  nakit-likidite ve paydaş yönetimi ile müşteri memnuniyeti.

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur ise tedarik zincirinde  yaşanabilecek aksamaları önlemek için şirketlerin tedariki  çeşitlendirici adımlar atması ve güvenilir stok seviyesini yeniden  değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Onur Okutur, pandeminin  yarattığı stresi azaltabilmek için bu konuya odaklı bir komite  oluşturularak çalışanlara net hedefler gösterilmesi ve güvenilir bilgi  sağlanmasının da kritik önemde olduğunu vurguladı.

TURİZM VE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI SERT ETKİLENECEK

Kearney'in KOVID-19'un etkileriyle ilgili raporunda pandemiden en  olumsuz etkilenecek sektörlerin başında imalat, ulaştırma ve  perakendenin geldiği belirtildi.

Küresel otel zinciri Marriott'un birçok ülkede gelirlerinin yüzde 75 düşeceği uyarısı yaptığını hatırlatan Kearney, havayolu  şirketlerinin seyahat sınırlamalarından çok olumsuz etkilendiğini, Avrupa'nın en büyük ucuz havayolu şirketi Ryanair'in koltuk  kapasitesini Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 80 azaltmayı planladığına  dikkat çekti. Türkiye'de de havayolu şirketlerinin sert şekilde  küçüleceği öngörüsünde bulunan Kearney, sektörün 2020 yılında 100-120  milyon dolar gelir kaybı yaşayabileceğini belirtti.

Kearney, sınırlama getirilmeyen kargo sektörünün pandemiden daha  az etkileneceğini öngörüyor.

PERAKENDEDE DİJİTAL YATIRIMLAR BÜYÜYECEK

Kearney, perakendenin de KOVID-10 pandemisinden en fazla etkilenen  sektörler arasında yer aldığını belirtti. Amerika'da perakende  uzmanlarının bu yıl 15 bin mağazanın kapanmasını beklediğine dikkat  çeken Kearney, Çin'de sektör şirketlerinin 2020'in sadece birinci  çeyreğinde 213 ila 426 milyar dolar arasında gelir kaybı yaşayacağı  tahmininde bulundu.

Dayanıklı tüketim ürünlerinin diğer alanlara göre çok daha olumsuz  etkileneceği uyarısında da bulunan Kearney, internet satışlarının  büyümesiyle birlikte şirketlerin bu alandaki yetkinliklerini artırmak,  altyapılarını geliştirmek için yeni yatırım yapacaklarını öngörüyor.

BÜTÇE HARCAMALARININ YÖN DEĞİŞTİRMESİ İNŞAATI ETKİLEYECEK

Rapora göre nakit akışlarında yayanacak sıkışıklıklar kamu-özel  işbirliği projelerinin yavaşlamasına yol açacak. Kearney kamu  projelerinin ise pandemiden daha az etkilenmesini bekliyor. Bununla  birlikte kamu kurumlarının bütçe harcamalarında yapılacak  revizyonların burada da yavaşlama getirmesinin kaçınılmaz olduğunu  belirtiyor

OTOMOTİVDE ÜRETİME MOLA

Otomotiv, pandemiden en olumsuz etkilenecek sektörler arasında yer  alıyor. Çin'de hayatın yavaş yavaş normale dönmesine rağmen otomotiv  satışlarının bir yıl önceye göre yüzde 50 azaldığını belirten Kearney,
Avrupa'da da Fiat Chrysler, PSA Group, Renault Group, Volkswagen gibi  üreticilerin fabrikaları kapattığına, Türkiye'de de Ford, Toyota ve Hyundai'nin üretime ara verdiğine dikkat çekti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.