Kerestede talep arttı, fiyat yükseldi

Kerestede talep arttı, fiyat yükseldi

Uluslararası piyasada özellikle son 3 ayda artan taleple birlikte kerestenin metreküpü 900 dolara yaklaştı. Yurtdışında yaşanan bu artış iç piyasaya da yansıdı.

A+A-

Uluslararası piyasada özellikle son 3 ayda artan taleple birlikte kerestenin metreküpü 900 dolara yaklaştı. Yurtdışında yaşanan bu artış iç piyasaya da yansıdı. Türkiye’de de birinci sınıf çam kerestenin fiyatı yüzde 20 artarak metreküpü 2900 liradan 3500 liraya yükseldi.

Kerestede arz talep dengesizliği fiyatlara yansıdı. Hem iç piyasada hem de uluslararası piyasada ham kereste fiyatları arttı. Kasım 2020’de iç piyasada 2900 lira olan birinci sınıf çam kerestenin metreküpü 3500 lira civarında satılırken uluslararası piyasada ise Nisan 2021 teslim kerestenin metreküpü dün 884 dolardan işlem gördü. Bu fiyat Kasım 2020’de 600 dolar civarındaydı. Sektör temsilcileri yurtiçinde fiyatların yüzde 20 daha artacağını ifade ediyor. Uluslararasında artan kereste fiyatlarının Türkiye’ye yansıyacağını belirten TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkan Yardımcısı Sabri Avcı, geciktirilmiş bir talebin olduğunu ve bu talebin şimdi patlamaya döndüğünü söyledi. Türkiye’de tomruk fiyatları yükseldiğini aktaran Avcı, “Özellikle ABD’de çok fazla yükseldi. ABD’deki artan fiyatlar pandemi dolayısıyla uzun süre üretim yapılmadığından kaynaklanıyor. Bu arada mobilya sektörü de canlanmasıyla talebin yükselmesiyle birlikte fiyat artışları ham maddeye doğru kaydı. Dolayısıyla bu fiyat artışı kereste mobilya ve türevlerine doğru devam edecek” dedi.

Geciktirilmiş talepler canlandı

Türkiye’de kereste fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 artış yaşandığına değinen Avcı, şu an duran inşaat sektörü ve diğer sektörlerin hareketlenmesiyle birlikte fiyat artışlarının daha da artacağını kaydetti. İlkbahar ve yaza doğru fiyatların daha da yükseleceğini dile getiren Avcı, “Fiyatlarda yüzde 20’lik daha bir artış bekleniyor. Fiyatlarda toplamda yüzde 40’a yakın bir artış bekleniyor. Tabii geciktirilmiş taleplerde hızlı artış olunca fiyatlar arttı. Fakat son bahara doğru fiyatların normalleşmesi öngörülüyor. Normalleşmeyle beraber taleplerde de azalma olacak. Çünkü orman ürünlerinde uzun bir aman üretim de yapılamadı. Şu an üretim her geçen gün artıyor” diye konuştu.

Kerestede arz-talep dengesizliği yaşandığını kaydeden Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Orman Genel Müdürlüğü’nce kereste ihale ile satılmakta. Bu günlerde talep fazla geliyor. Şu an artan talepten dolayı kereste yetmiyor. Bu da fiyatları yükseltiyor” dedi. Asıl problemin soyulmuş tomrukta yaşandığını dile getiren Güleç, “Bizim tomruk ihracatını engellememiz gerekiyor. Türkiye mobilya sektörü büyüyor ve sektörümüzün en avantajlı yönü orman varlığımız. Bize rakip ülkeler eğer bizden tomruk alırlarsa biz ormanlarımızı onların sanayisini beslemek için kullanmış oluruz. Dolayısıyla tomruk ihracatına yasak getirilmesini talep ediyoruz. Ülkeler artık katma değer peşinde ve son dönemde Rusya ve Ukrayna gibi ülkeler tomruk satışı yapmıyor. Tomruk ihracatını kesinlikle yasaklamamız gerekiyor. Özellikle komşu ülke İran’a bu anlamda ciddi bir şekilde ihraç ediliyor ve işten ülke olarak zarar ediyoruz. Ürün satışını daha katma değerli hale getirmemiz lazım” şeklinde konuştu.