Kervan Gıda'nın (KERVN) Cirosuna 35 milyon dolarlık katkı 

Kervan Gıda'nın (KERVN) Cirosuna 35 milyon dolarlık katkı 

Kervan Gıda Polonya'daki tesisinde yatırımını yaptığı yeni üretim hattını devreye aldı.

A+A-

Kervan Gıda Polonya'daki tesisinde yatırımını yaptığı yeni üretim hattını devreye aldı. Üretim hattının şirketin yıllık cirosuna 35 milyon dolar katkı sağlaması bekleniyor. 

Kervan Gıda'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınladığı açıklamada, şirketin Polonya'daki bağlı ortaklığı ZPC Otmuchow S.A.'nın 1,5 yılda yaklaşık 5 milyon Euro yatırım harcaması yaptığı 2. jelly hattının tamamlandığı ve bugün itibarıyla devreye alındığı belirtildi. 

Devreye alınan hattın yıllık üretim kapasitesi 10.000 ton/yıl seviyesinde olurken, tam kapasite çalışmaya başlandığında yıllık ciro katkısının yaklaşık 35 milyon USD seviyesinde olmasının beklendiği dile getirildi. Böylelikle Polonya tarafında Kervan Gıda'nın üretim kapasitesi 25.930 ton/yıl seviyesinden 35.930 ton/yıl seviyesine ulaşmış bulunuyor. Kervan Gıda'nın Türkiye, Polonya ve Mısır tesislerindeki toplam kapasitesi ise 123.910 ton/yıl seviyesine ulaşmış durumda. 


Kervan Gıda Cuma günü yılın ilk çeyreğine ait mali tablolarını açıklamış ve bu dönemi 253 milyon 202 bin 508 TL karla tamamladığını duyurmuştu. 2023 yılının ilk çeyreğinde ise -392 milyon 863 bin 758 TL zarar açıklanmıştı. 

Cuma gününü 1,71 TL seviyesinden tamamlayan Kervan Gıda hisseleri, Bilanço haberi sonrası bugün 1,88 TL ile tavan fiyattan güne başlamıştı. Hissleri Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Kervan Gıda halen bu seviyeden fiyatlanıyor. 

Kervan Gıda'nın Polonya'daki yatırımı ile ilgili olarak KAP'ta yayınlanan açıklaması şöyle oldu; 
"Şirketimizin Polonya'daki bağlı ortaklığı ZPC Otmuchow S.A.'nın 1,5 yılda yaklaşık 5 milyon Euro yatırım harcaması yaptığı 2. jelly hattı tamamlanmış ve bugün itibarıyla devreye alınmıştır. Devreye alınan hattın yıllık üretim kapasitesi 10.000 ton/yıl seviyesindedir ve tam kapasite çalışmaya başlandığında yıllık ciro katkısının yaklaşık 35 milyon USD seviyesinde olması beklenmektedir. Böylelikle Polonya tarafında üretim kapasitemiz 25.930 ton/yıl seviyesinden 35.930 ton/yıl seviyesine ulaşmıştır. Kervan Gıda'nın Türkiye, Polonya ve Mısır tesislerindeki toplam kapasitesi ise 123.910 ton/yıl seviyesine ulaşmıştır.

Yatırımcılarımızı bilgilendirmek adına Polonya iştirakimizdeki gelişmeleri aşağıda özetliyoruz:

Kervan Gıda, 2021 yılında Polonya'daki ZPC Otmuchow S.A. isimli şirketi bir girişim sermayesi yatırım fonundan satın aldığında bu şirket FAVÖK ve net kar üretememekteydi. Kendi alanında dünyanın en büyük 5 üreticisinden biri olan Kervan Gıda, sahip olduğu know-how ve sektördeki tecrübesi ile satın aldığı şirketin faaliyetlerine müdahalelerde bulunarak 2023 yılı itibarıyla karlılık seviyelerini pozitife döndürmüştür. Yapılan çalışmalar özetle;

1- Şirket alındığında 30.910 ton olan üretim kapasitesi bulunurken karlılığı düşük olan ve Kervan Gıda'nın pazarına hakim olmadığı ürünlerin üretimini durdurma kararı almıştır. Buna istinaden zaman içerisinde yıllık 4.800 ton kapasiteli kahvaltılık gevrek hattında, 1.400 ton kapasiteli sert şeker hattında ve 1.280 ton kapasiteli atıştırmalık bar hattında üretim durdurulmuştur. Boşa çıkan üretim hatları şirkete gelir getirici şekilde değerlendirmektedir. Örneğin kahvaltılık gevrek üretim hattı satılmıştır. Atıştırmalık bar hattı ise Türkiye'de Uçantay fabrikamıza taşınmıştır. Böylece Türkiye'de sağlıklı gıda atıştırmalıkları sektöründe yeni bir ürün portföye eklenecektir.

2- Polonya'daki şirketimizin ürün portföyünde olmayan uzun yumuşak şeker (licorice) için İstanbul'daki fabrikamızda bulunan 2.500 ton/yıl kapasiteli bir hat 2022 yılında Polonya'ya gönderilmiş ve faaliyete başlamıştır. Aynı zamanda Avrupa pazarında çok sevilen marshmallow üretimini artırmak için Türkiye'deki 2.100 ton/yıl kapasiteli bir marshmallow hattı da 2024 yılı içerisinde Polonya'ya gönderilmiştir ve yıl bitmeden Polonya'da üretime başlaması beklenmektedir.

3- Dünyada gittikçe artan bir talebi olan yumuşak şeker formundaki vitamin ve takviye edici gıda ürünleri (OTC olarak adlandırılıyor) konusunda güçlü müşterileri olan Polonya'daki şirketimiz için kapasiteyi iki katına çıkarmak adına 2 yıl önce yatırım kararı alınmıştı. Bugün itibarıyla 10.000 ton/yıl kapasiteli 2. jelly hattımız devreye girmiş olup ilgili şirketin toplam jelly kapasitesi %106 artışla 19.360 ton/yıl seviyesine ulaşmıştır. Bu yeni hat için 5 milyon Euro'yu aşan tutarda yatırım yapılmıştır. Karlılığı düşük ürünlerin portföyden çıkarılıp yerine karlılığı yüksek yeni üretim hatlarının gelmesi projesinin 2024 yılsonu itibarıyla tamamlanması planlanmaktadır. Böylelikle toplam kapasitenin yarısı yeni yapılan yatırımlardan oluşacaktır.

4- 2024 yılının ilk çeyreği itibarıyla Polonya'daki iştirakimiz son bir yılda yaklaşık 67 milyon USD tutarında hasılat elde etmiştir. Yalnızca bugün devreye giren 2. jelly hattı yatırımından ise yıllık ciro beklentimiz yaklaşık 35 milyon USD seviyesindedir. Gerek şirketin operasyonel marjlarının artmaya devam etmesiyle birlikte net karda görülecek iyileşmeyle gerekse de elden çıkarılacak atıl üretim hattı ve gayrimenkullerden elde edilecek gelirlerle, KRVGD mali tablolarına ciddi katkı beklentisi bulunmaktadır.

5- Dünya'nın en büyük 5 yumuşak şeker üreticisi arasında yalnızca şirketimiz Kervan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. halka açık olup borsada işlem görmektedir. Polonya'daki bağlı ortaklığımız Zaklady Przemyslu Cukierniczego Otmuchow S.A. ise Polonya'da halka açık olup Varşova Borsası'nda işlem görmektedir. Gerçekleşmelerin OTMP kodlu ZPC Otmuchow S.A. hisselerine pozitif yansıdığı görülmektedir. Yılbaşından beri hisselerdeki değer artışı %90'a ulaşmıştır

Etiketler : ,
İlgili Haberler