Son yıllarda Türkiye genelindeki yüksek kira artışları, ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıkları da beraberinde getirdi. Kira davalarında yaşanan patlamaya çözüm olarak zorunlu arabuluculuk uygulaması hayata geçiriliyor. Yeni uygulamaya göre, kira uyuşmazlıkları önce arabulucu tarafından ele alınacak ve anlaşma sağlanamazsa mahkeme süreci başlayacak. İşte, uygulamanın detayları...
Başta büyük şehirler olmak üzere, ülke genelindeki yüksek kira artışları, vatandaşların önemli bir gündem maddesi haline geldi. İktidar, konutlardaki kira artışlarına müdahale etmek amacıyla yüzde 25 kira artışı sınırlaması getirdi. Geçici düzenleme süresinin sona ermesiyle birlikte, mahkeme salonlarında yüksek oranda kira davası açılması bekleniyor.
Kira sorunlarına çözüm amacıyla, hükümet zorunlu arabuluculuk uygulamasını devreye sokuyor. Kamuoyunda 7. yargı paketi olarak bilinen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kira uyuşmazlıkları ve Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) kaynaklı uyuşmazlıklar, zorunlu dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. 5 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7445 sayılı yeni yasa yürürlüğe girdi.
>> SONRAKİ SAYFA: Yeni yargı paketi ile hangi uyuşmazlıklar arabuluculuk kapsamına alındı?