Konut fiyatları kasımda yüzde 0,89 arttı

Konut fiyatları kasımda yüzde 0,89 arttı

Türkiye genelinde konut fiyatları kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,89 yükselirken, en çok artış yüzde 2,01 ile Çankırı'da yaşandı.

A+A-

Türkiye genelinde konut fiyatları kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,89 yükselirken, en çok artış yüzde 2,01 ile Çankırı'da yaşandı.

Türkiye İş Bankası'nın desteği ile hazırlanan "REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi" ve "REIDIN Emlak Endeksi" kasım ayı sonuçları açıklandı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,17, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 77,8 artış yaşandı.

İstanbul'daki markalı konut projelerinde fiyatlar kasım ayında Asya yakasında yüzde 0,11, Avrupa yakasında yüzde 0,06 arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 11,6 puan fazla artış gösterdi.

Yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı, kasımda ekim ayına göre 3 puan azalarak yüzde 26, banka kredisi kullanım oranı 11 puan gerileyerek yüzde 30 olarak gerçekleşti. Konut satışında senet kullanım oranı ise 14 puan artarak yüzde 44 oldu. 

Stok erime hızı yüzde 3,3

Kasım ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 31'i bitmiş, yüzde 69'u ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Kasım ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı yüzde 3,3, metrekare bazlı ise yüzde 2,9 stok erime hızı gözlendi. 

Kasımda bir önceki aya göre konut satışları; 1+1'de yüzde 0,17, 2+1'de yüzde 0,28, 3+1'de yüzde 0,06, 4+1'de ise yüzde 0,39 arttı. Satışlar, 51-75 metrekare konutlarda yüzde 0,12, 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0,29, 101-125 metrekare konutlarda yüzde 0,16, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0,39, 151 metrekare ve daha büyük konutlarda ise yüzde 0,07 artış kaydetti.

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 4'ü yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar temmuzda yüzde 4, ağustosta yüzde 6, eylülde yüzde 3, ekimde yüzde 5 olarak gerçekleşmişti.

Konut fiyatların en çok yükseldiği şehir Çankırı

Türkiye genelinde 68 ili kapsayan REIDIN Emlak Endeksi sonuçlarına göre ise kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,89, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,98 artış gerçekleşti.

Kasım ayında metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,01 artan Çankırı, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 1,7 ile Kırşehir oldu.

Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, kasım ayında satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 5 il Balıkesir (yüzde 26,86), Bursa (yüzde 26,31), Edirne (yüzde 25,97), Giresun (yüzde 25,07) ve Aksaray (yüzde 22,83) olarak sıralandı. 

Kirada en yüksek aylık artış Kilis'te

Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde ise kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,46, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6,66 artış gerçekleşti. Kasım ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2 artan Kilis, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 2,05 ile Kütahya oldu.

Kiralık konut fiyatlarının yıllık bazda en çok yükseldiği 5 şehir ise sırasıyla Aydın (yüzde 22,69), Kırklareli (yüzde 20,79), Zonguldak (yüzde 20,72), Yozgat (yüzde 19,59), Edirne (yüzde 19,33) olarak gerçekleşti.

Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında, kasım ayı itibarıyla Aydın, Van ve Bilecik geldi.

Aynı zamanda kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranları da kasım ayında en yüksek Aydın, Van ve Bilecik'te ölçüldü.

"2017, ev kredisi piyasası açısından hareketli geçti"

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 1,49, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yurt İçi-ÜFE) yüzde 2,02 artış gözlemlenmesine rağmen, markalı konut üreticilerinin aylık yüzde 0,17 fiyat artışına gitmelerinin, ekimde olduğu gibi artan maliyetleri fiyatlara yansıtmadıklarını gösterdiğini ifade etti.

Kasım ayı yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranının yüzde 26, banka kredisi kullanım oranının yüzde 30 ve senet kullanım oranının yüzde 44 olarak gerçekleştiğini aktaran Yetgin, "Banka kredisi kullanım oranı 11 puan azalırken, senet kullanım oranının 14 puan artmasında, firmalarca uygulanan kampanyaların yanı sıra kredi faiz oranlarındaki artışın da etkili olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki ise 2017 yılının ev kredisi piyasası açısından oldukça hareketli geçtiğini ve bankaların toplam konut kredi hacimlerinin 190,3 milyar liraya ulaştığı bilgisini verdi.

Haki, İş Bankası'nın eylül sonu itibarıyla yıl sonuna kıyasla yüzde 13,2 artırarak ev kredisi hacmini 20 milyar liraya çıkardığını belirterek, bankanın sektörde konut finansmanının önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürdüğünü dile getirdi. 

Recep Haki, şunları kaydetti:

"İnsanlar için zamanın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Biz de bu noktadan hareketle ev kredisi sürecini uçtan uca dijital ortama taşıdık. Anında Ev Kredisi çözümümüz Türkiye'de bir ilk. Ev almak isteyenler ve kredi ihtiyacı olanlar isbank.com.tr'de Anında Ev Kredisi başvurusu yaptıklarında, talebin krediye dönüşmesine kadar geçen bütün süreci dijitalde tamamlayabiliyor. Kredi hesaplama, ekspertiz, kredi tahsisine kadar tüm süreç dijitalde gerçekleşiyor ve şubeye sadece bir kez imza atmak için gidiliyor. Hizmet sunmaya başladığımız ilk günden bugüne 1 yıl içerisinde toplamda 35 binin üzerinde başvuru gerçekleşti. Bu da hizmetimize olan büyük ilgi ve talebin bir göstergesi. Müşteri deneyimi odağı ile tasarladığımız dijital hizmetlerimiz hem sektöre yön veriyor hem de müşterilerimize hız ve kolaylık sağlıyor."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.