Koronvirüs 10 yıl içinde geri dönecek!

Koronvirüs 10 yıl içinde geri dönecek!

Uzmanlara göre 2033 yılına kadar COVID-19 kadar ölümcül bir pandemi yaşanma olasılığı %27,5.

A+A-

İklim değişikliği, uluslararası seyahatlerin artışı ve dünya nüfusunun büyümesi gibi etkenler, bilim insanlarının önümüzdeki on yıl içinde büyük bir pandemi yaşanma ihtimalinin arttığını düşünmelerine neden oluyor.

Londra merkezli hastalık tahmin firması Airfinity'nin en güncel risk analizine göre, 2033 yılına kadar COVID-19 kadar ölümcül bir pandemi yaşanma olasılığı %27,5. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2020'deki patlak vermesinden bu yana, koronavirüs ABD'de bir milyondan fazla hayatı kaybettirdi ve 102 milyondan fazla vaka tespit edildi.

Airfinity'nin yeni araştırması, artan uluslararası seyahat ve nüfus, iklim değişikliği ve "zoonotik hastalıkların artan tehlikesi" gibi faktörlerin birleşerek virüslerin daha sık ortaya çıkmasına yol açtığını ortaya koyuyor.

Zoonotik hastalıklar, kuş gribi gibi hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklardır. 1997'de ilk kez ortaya çıkan ve kısa süre önce Kamboçya'da 11 yaşındaki bir kız öğrenciyi ve babasını enfekte ettikten sonra öldüren kuş gribinin insanlara geçtiği biliniyor.

En kötü senaryoya göre Airfinity, insanlara bulaşabilen bir kuş gribi salgınının İngiltere'de her gün 15.000 kadar kişinin hayatına mal olabileceğini tahmin ediyor.

Airfinity'nin bulguları, 150.000 simülasyon üzerine yapılan çalışmalarla elde edildi; bu simülasyonlar bulaşıcılık, salgın başlangıcı boyutu, salgının yaşandığı ülkenin nüfusu ve vaka ölüm oranı aralığında değişkenlik gösteriyor.

İyi haber ise, eğer koronavirüs pandemisinden dersler çıkarılabilirse, başka bir benzer pandemi riski %71'e kadar düşürülebilir. Airfinity, hızlı aşı dağıtımı, güçlü dağıtım altyapıları ve diğer "pandemi hazırlık stratejileri" gibi önlemlerin risk azaltmada kilit olduğunu belirtiyor.

Tahminler, aşıların öneminin altını çiziyor; eğer bir aşı, hastalığın ortaya çıkışından sonraki 100 gün içinde uygulanabilirse, COVID-19 kadar ölümcül bir salgının önümüzdeki on yılda %27,5'ten %8,1'e düşme olasılığı bulunuyor.

Oxford Üniversitesi'ndeki eğitimciler, COVID aşı teknolojisi üzerindeki gelişmeler sayesinde, aşı anlayışı hızla gelişti ve muhtemel bir kanser tedavisi geliştirme potansiyeli ortaya çıktı. Ancak, küresel sağlık topluluğunun 100 günlük hedefi gerçekleştirmek için COVID-19'a göre daha hızlı hareket etmesi gerekmektedir. COVID-19 patojeni Aralık 2019'da ilk kez bildirildi, ancak ilk onaylanan aşı - Birleşik Krallık'taki Pfizer-BioNTech aşısı - Aralık 2020'ye kadar uygulanmamıştı.

Airfinity, Zika ve Marburg gibi son birkaç ayda iki Afrika ülkesinde patlak veren yüksek riskli hastalıklara dikkat çekiyor. Şu anda onaylanmış aşıları yok ve "mevcut izleme politikalarının yeni bir pandemiyi çok geç olmadan tespit etme olasılığının düşük olduğuna" inanıyor.

Airfinity CEO'su ve kurucu ortağı Rasmus Bech Hansen, "Güçlü bir pandemi hazırlık sistemi, dünyanın COVID-19 benzeri bir salgına veya daha kötüsüne karşı sigortasıdır" dedi.

"Gerçek riskleri ve aynı zamanda elde edilebilecek potansiyel risk azaltımını hesapladık. Bu, karar vericileri, insanları güvende tutmak için sürekli önleyici yatırım düzeyine dair bilgilendirmeye yardımcı olabilir."

'Çok daha iyi hazırız' Profesör Paul Hunter, İngiltere merkezli bir ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi uzmanıdır ve ölümcül bir patojenin ortaya çıkması durumunda halkın çok daha iyi korunacağına inanmaktadır.

Koronavirüs ve diğer bulaşıcı hastalıklar arasındaki temel farkları şöyle açıkladı: "Birincisi asemptomatik bulaşmadır. COVID ile insanlar virüsü çok erken bir aşamada bulaştırabilirler. 2003'teki SARS salgınıyla birlikte, insanlar zaten ciddi semptomları olduğunda, genellikle zaten hastanede bulaşıcıydılar.

Hunter tarafından vurgulanan ikinci fark, insanların koronavirüse yakalandıktan sonra aldıkları bağışıklığın süresiydi. Bu sürenin yaklaşık beş ay olduğu tahmin edilmektedir. Çiçek hastalığı, kızamık veya çocuk felci gibi hastalıklarla savaşan insanlar, bağışıklık kazandıklarında bu bağışıklık yıllarca veya hatta ömür boyu sürebilir.

Hunter ayrıca, küresel sağlık camiasının şimdi yeni bir ölümcül patojenin ortaya çıkması durumunda hızlı bir şekilde aşı geliştirme ve üretme yeteneğine sahip olduğuna inanmaktadır. Ayrıca, aşıların güvenli ve etkili olduğunu kanıtlama sürecinde yaşanan gecikmelerin genellikle önemli olduğunu belirtiyor.

Hunter, bu prosedürlerin aşının faydalı olmasını sağlamanın yanı sıra durumu daha da kötüleştirmeyeceğinden emin olmak için önemli olduğunu ve bir salgın karşısında zaman çizelgesini yavaşlatsa bile, yineledi.

Sonuç olarak, iklim değişikliği, uluslararası seyahat ve artan küresel nüfus gibi faktörlerle birleşen zoonotik hastalıkların artan tehdidi nedeniyle, önümüzdeki on yıl içinde ciddi bir pandemi riskiyle karşı karşıyayız. Ancak, COVID-19 pandemisinden alınan dersler ve geliştirilen pandemi hazırlık stratejileri sayesinde, bu risk önemli ölçüde azaltılabilir. Küresel sağlık topluluğu, daha hızlı aşı geliştirme ve uygulama süreçlerine odaklanarak ve etkin izleme politikaları benimseyerek potansiyel pandemilere karşı daha iyi hazırlanabilir.

İlgili Haberler