Kripto para madenciliği Kazakistan'a kayıyor
Cambridge Alternatif Finans Merkezi'nin yaptığı araştırmalara göre kripto para madenciliği, fosil yakıt açısından zengin olan Kazakistan'a doğru hareket ediyor.
Cambridge Alternatif Finans Merkezi (CCAF) tarafından yapılan bir araştırmada, Çin'in "Bitcoin" madenciliğindeki 2019 Eylül'deki %75,5'li payının 2021 Nisan'a kadar %46'ya düştüğü görüldü. Öte yandan araştırmaya göre şu an Kazakistan dünyanın en önemli üçüncü Bitcoin madenciliği yapılan ülkesi konumunda.
Donanımhaber'in haberine göre madenciler, Bitcoin'ler oluşturarak para kazanıyorlar ancak bilindiği üzere bu büyük miktarda enerji tüketimine yol açıyor. Küresel Bitcoin madenciliği işlemleri muazzam miktarda elektrik kullanıyor ve bu da sonuç olarak küresel emisyonun artışına sebep oluyor. CCAF'nin Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi verilerine göre bir kripto paranın yazılış aşamasında Kolombiya'nın yıllık elektrik tüketimi kadar enerji harcanıyor.
Bununla birlikte Çin, geçtiğimiz Haziran ayından itibaren Bitcoin'e karşı güçlü önlemler almaya başladı. Yetkililerden bankalara ve diğer ödeme platformlarına doğrundan dijital para birimleriyle yapılan işlemleri desteklemeyi durdurmaları söylendi. Ancak daha önce söylediğimiz gibi CCAF'nin araştırmasına göre Çin yetkililerinin bu girişiminden önce de Çin'de kripto para işlemleri düşüşteydi.
Bu düşüş esnasında da araştırmacılar yer yer Çin'de hareketlenmeler görüyorlardı. Bunun da sebebi olarak Çin'in bazı eyaletlerindeki hidro-elektrik üretiminden kaynaklandığı söyleniyor. Bu eyaletlerden biri olan Sichuan yağışlı mevsimlerde gücünü enerjiyi hidro-elektrikten sağlarken, kurak mevsimlerde de kömür yakarak bu kısmı besliyordu. Bu anlamda Bitcoin madenciliğinin bir kısmı buraya taşınmıştı.
Araştırmacılar kripto para işlemlerindeki bu enerji tüketimine dikkat çekerek aynı zamanda bugün neden Kazakistan'a doğru bu işlemlerin taşındığını da açıklıyorlar. Kazakistan fosil yakıtlar açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi. ABD Ticaret Bakanlığı'na göre Kazakistan elektriğinin %87'si fosil yakıtlardan üretiliyor. ve kömür bunun da %70'inden fazlasını oluşturuyor. Bu anlamda kripto para madenciliği gibi bu denli enerji tüketen bir piyasanın buraya doğru ilerlemesi gayet olağan görünüyor.