Kripto para piyasasının düşüşün ardındaki üç neden

Kripto para piyasasının düşüşün ardındaki üç neden

Toplam kripto para piyasası geçtiğimiz hafta %7'den fazla, bir ay içinde ise %3'ten fazla geriledi. Özellikle, Bitcoin (BTC) 65.000 $ seviyesinin altına düşerken, altcoinler büyük düzeltmeler yaşadı. Peki bu düşüşlerin ardında ne var?

A+A-

Tipik olarak Bitcoin'den daha değişken olan altcoinler, en iyi sanal para biriminden daha kötü performans gösterdi ve son 30 gün içinde piyasa değerinin %4'ünden fazlasını kaybetti. BTC aynı zaman diliminde yaklaşık %3 değer kaybetti, ancak token yatay bir modelde kilitlenmiş görünüyor.

Madenci Etkisi

Bir CryptoQuant raporu, madenci kapitülasyonunun toplam piyasa değerinin 2,4 trilyon $'a düşmesinin önemli bir nedeni olduğunu belirtti. Bitcoin'in yarıya indirilmesinin ardından blok ödülleri %50 oranında azaltıldı ve madenci gelirleri de buna paralel olarak %55 oranında düştü.

Piyasa dinamiklerindeki değişim, madencileri daha fazla Bitcoin satarak işletme giderlerini finanse etmeye zorladı ve token fiyatı üzerinde ek satış baskısına katkıda bulunarak değişen fiyat hareketini destekledi.

Düşük stablecoin ihracı

Stablecoinler, merkezi olmayan ekosistem için likiditeyi artırıp azaltarak dijital varlıklara giden bir yol sunar. Tether'in USDT'si ve Circle'ın USD Coin'i (USDC) gibi tokenlar ABD dolarına sabitlenerek ticaret için uçucu olmayan bir para birimi sağlar.

Sık stablecoin ihracı genellikle kripto para piyasasına sermaye ve likidite akışına işaret eder. Ancak analistler düşük stabilcoin ihraç seviyelerine dikkat çekti. Başka bir deyişle, dijital varlıklara akan yeni sermaye, fiyatlarla birlikte bir miktar durdu.

Kripto ETF çıkışları

BlackRock ve Fidelity gibi firmaların spot Bitcoin ETF'leri haftalar içinde milyarlarca varlığa ulaşarak Wall Street rekorlarını kırdı. Ancak son zamanlarda fonlardan çıkışlar görülmeye başlandı ve bu da Bitcoin fiyatları ve daha geniş dijital varlık piyasası üzerinde daha fazla baskı yarattı. Geçtiğimiz hafta şahin bir Fed politika toplantısının ardından dijital varlık yatırım ürünlerinden 600 milyon dolardan fazla çıkış yaşandı.

Piyasa durgunlaşsa da, analistler kısa vadede tersine bir dönüşün sınırların dışında olmadığını belirtti. Bir raporda, "Tarihsel eğilimler, yüksek hash oranıyla birlikte sürekli düşük madenci gelirleri dönemlerinin potansiyel bir piyasa dibine işaret edebileceğini gösteriyor" denildi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler