Kripto para toplantısında neler konuşuldu?

Kripto para toplantısında neler konuşuldu?

AK Parti grup başkan vekilleri Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal, 'kripto para' düzenlemesiyle ilgili TBMM'de sektör temsilcileri ve uzmanlar ile bir araya geldi. Elitaş, TBMM’de kripto para temsilcileriyle toplantı yaptıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı.

A+A-

Elitaş açıklamasında, “Ortak kanaatimiz bir an önce yasanın çıkarılmasıdır, sistemin önündeki engellerin kaldırılması, dış alemde ortaya çıkarılabilecek regülasyonun, düzenlemenin bulunmadığı ülkelerde yatırımcıların, aracı olabilecek kişilerin Türkiye’de faaliyetlerine devam etmeleri konusunda faydalı olacağı konusunu gündeme getirdiler.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, MASAK, Gelir İdaresi, Merkez Bankası temsilcilerinin toplantıya katıldığını belirten

Elitaş, “Dünyada çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan, 2010 yılında hayatımıza giren sanal para diye ifade edilen 10 yıllık süre içinde dünyada çok hızlı bir gelişime ortaya çıktı. Çeşitli ülkeler ayak uydurmaya gayret ettiler. Bugüne kadar 7-8 ülke bir yasal düzenlemeyi gerçekleştirmiş” dedi. 

“Ortak kanaatimiz bir an önce yasanın çıkarılmasıdır”

“Bir an önce kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yapılmasını, bu yapılan düzenlemenin işin felsefesini engellemeyecek şekilde maniler oluşturmaması konusunda kanaatimiz var” diyen Elitaş, “Yapılan mevzuatın daha net bir şekilde olup, ikincil mevzuatla konunun düzenlemesi konusunda ortak kanaatimiz hasıl oldu. Dijital mecralarda değişimin hızına ayak uydurabilmeniz mümkün değil. Net bir şekilde madde düzenlemesinin bir saat sonra eksik kaldığını görebiliyoruz veya 6 ay sonra eksik kaldığını görebiliyoruz. Ortak kanaatimiz bir an önce yasanın çıkarılmasıdır, sistemin önündeki engellerin kaldırılması, dış alemde ortaya çıkarılabilecek regülasyonun, düzenlemenin bulunmadığı ülkelerde yatırımcıların, aracı olabilecek kişilerin Türkiye’de faaliyetlerine devam etmeleri konusunda faydalı olacağı konusunu gündeme getirdiler” dedi.

Temel bir yasa geleceğini kaydeden Elitaş, “Teferruatlı bir madde değil, tarif edici bir madde metni, yönetmeliklerle düzenlenebilecek, değişimlere ayak uydurulabilecek bir metin hazırlamayı planlıyoruz. Kripto varlıkları tanımlarken, bugünkü gördüklerimizle tanımlamaya kalktığımızda, yarın yeni çıkan şeylerle ilgili sorkunlar ortaya çıkabilir. NFT denilen bir araç var. Yine duyduğum kadarıyla sanal arsa alınıp satılmaya başlanmış. Biz bu kripto varlığı dar bir çerçevede değişim aracı olarak ortaya koyduğumuzda dar bir kapsam ortaya çıkabilir. Sanal alemde arsa alımları, NFT dediğimiz koleksiyon aracı olabilecek unsurların bu alemde düzenleyici sistem içine girmesi için geniş tanımlama olması gerektiği kanaatini oluşturduk” ifadelerini kullandı.

Kripto para temsilcilerin bir vergi olması gerektiğini söylediklerini aktaran Elitaş, sistemin nasıl rahat yürüyeceğini konuştuklarını belirtti. Elitaş, çekinceleri olup olmadığına ilişkin olarak, “Yurtdışı piyasalara giriş çıkışı engelliyor mu diye endişeleri var. Sadece benim tanımladığım, Borsa diye tanımladığım borsanın dışında alışveriş yaparsanız sıkıntı var dediler. İlgili kurumun tanımladığı borsa veya imtiyaz verilen kişiler dışında bir alışveriş yaptığı takdirde yasal korumanın dışına çıkma endişesi var. Bugün gelen arkadaşlarımızla amaçlarımız aynı” şeklinde konuştu.

Toplantının sektör genelinde yansıması nasıl oldu?

Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre, toplantının “oldukça olumlu geçtiği” ve temsilcilerin “tek tek dinlendiği” aktarıldı.

Ayrıca, Elitaş’ın toplantının sonunda, ”Bugün bir fidan diktik. Önümüzdeki günlerde tekrar aranızdan temsilcilerle görüşmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandığı bilgisi edinildi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Bahçeşehir Üniversitesi Blockchainist Merkezi Direktörü Dr. Bora Erdamar, kripto para temsilcilerinin katıldığı toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Erdamar, toplantının yaklaşık 4 saat sürdüğünü ve “çok verimli” geçtiğini açıkladı. “Sosyal medyada geçtiğimiz hafta söz konusu yasa tasarısı üzerine ekosistemde bir panik havası oluşmuştu.” diyen Erdamar, söz konusu maddelerin, kripto varlıklarına “ciddi bir şekilde” ket vurma riski taşıdığını söyledi.

Erdamar değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:

“Tanımlar ve hizmet sağlayıcıları üzerine önemli tartışmalar oldu. Ortada iyi bir niyet var, herkesin hem fikir olduğu şekilde, kripto varlıkların potansiyelinin önünün açılabilmesi için de bir yasal düzenlemeye ihtiyacı var. Bu yasal düzenlemenin yanlış şekilde ilerlemesi halinde, büyük bir fırsatın da kaçırılacağı herkesçe kabul edilmiş vaziyette. Bu toplantının bir başlangıç niteliğinde olduğunu söyleyebilirim.”

İlgili Haberler