Kur korumalı mevduatın maliyeti 55 milyar lirayı aştı

Kur korumalı mevduatın maliyeti 55 milyar lirayı aştı

Kur Korumalı Mevduat’ın maliyeti 55 milyar lirayı aşarken, döviz kuru yükselmeye devam ettikçe maliyetin daha da artması bekleniyor.

A+A-

Vatandaşa yük olmaya devam eden Kur Korumalı Mevduat'ın maliyeti 55 milyar lirayı geçti. Hukukçu ve Ankara eski Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, “Ekonomik krizin altında ezilen vatandaş, ödediği vergilerle zenginin parasını korumak zorunda kalıyor. KKM tam bir saatli bomba” dedi. Bankalardaki mevduatın yüzde 15'inin Kur Korumalı Mevduat (KKM) olarak Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine garantisinde olduğunu kaydeden Yücetürk “23 Mart-30 Haziran günleri arasında vadesi dolanlar için Hazine bütçeden 37.2 milyar lira ödendi” diyerek şunları söyledi: “Tek kuruş maliyeti olmayacak diyerek bu sistemi devreye soktular. Döviz kuru alıp başını giderken bu mümkün değil. KKM tam bir saatli bomba. Daha ne kadar ödeneceği belirsiz.”

Sözcü'nün haberine göre Yücetürk, Merkez Bankası'nın dövizden dönenler için ne kadar ödeme yaptığı ise gizleniyor ve bu tutarın 10 milyar lira olduğu tahmin ediliyor. Şubat ayında döviz mevduatından Kur Korumalı Mevduat'a geçen şirketlere sağlanan avantaj nedeniyle vazgeçilen Kurumlar Vergisi tutarı ise 10.1 milyar lira. Buna göre sistemin ilk üç ayda kamuya toplam maliyeti 55 milyar lirayı geçtiği tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.

Hukukçu Bülent Yücetürk, “Kamu görevlisi yetkisini kötüye kullanıp kamunun zararına neden olursa bunun hukuki sorumluluğu vardır. Devlet hazinesi üzerinde kumar oynayıp, kendilerine siyasi çıkar elde etmeye çalışan, kamuya zarar veren siyasetçiler bir hukuk devletinde bunun bedelini ödemek zorunda kalacaklardır” diye konuştu.

İlgili Haberler