Küresel elektrikli araç satışlarında dikkat çeken yükseliş

Küresel elektrikli araç satışlarında dikkat çeken yükseliş

Çin'in de etkisiyle küresel elektrikli araç satışı güçlü seyrediyor ve dikkat çeken bir yükseliş var.

A+A-

Pazar araştırma firması Rho Motion Perşembe günü yaptığı açıklamada, tamamen elektrikli ve plug-in hibrid araçların küresel satışlarının, Çin'deki rekor satışların etkisiyle Ağustos ayında yıllık %20 arttığını ve Avrupa'da %33'lük bir düşüşle Ocak 2023'ten bu yana en zayıf ayını yaşadığını söyledi.

Rho Motion, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin'de bu yılki satışların geçen yıla göre üçte bir oranında artarak 10,5 milyon araca yükselmesini beklerken, veri yöneticisi Charles Lester Reuters'e verdiği demeçte, Avrupa'daki satışların geçen yılki 3,1 milyon adetle kabaca aynı seviyede olduğunu söyledi.

Neden önemli?

Elektrikli otomobillere olan talep, tüketicilerin daha uygun fiyatlı modelleri beklemesi veya hibrit alternatifleri tercih etmesi nedeniyle birkaç yıl boyunca önemli ölçüde arttıktan sonra son aylarda azaldı ve birçok otomobil üreticisinin elektrifikasyon planlarını küçültmesine neden oldu.

Rho Motion verilerine göre, dünya çapında satılan elektrikli araçlar - ister tamamen elektrikli (BEV) isterse de plug-in hibrit (PHEV) olsun - Ağustos ayında 1,47 milyona ulaştı. Çin'deki satışlar Ağustos ayında %42 artarak bir milyonun üzerinde rekor bir seviyeye ulaşırken, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da satışlar %8 artarak 0,16 milyon adede ulaştı.

Rho Motion, Avrupa'da yılbaşından bu yana satışların %4 oranında düştüğünü ve bu düşüşte sübvansiyonların kesilmesinin ardından Almanya'da yaşanan %23'lük düşüşün etkili olduğunu söyledi.

Rho Motion'dan Lester, Reuters'a verdiği demeçte, Çin'de çevreyi daha fazla kirleten araçlarla ticaret yapan sürücüler için artan sübvansiyonların Ağustos ayında elektrikli araç satışlarının artmasına yardımcı olduğunu söyledi ve şu sözleri kaydetti: "Çin'de mevsimsel araç satışları yıl sonuna doğru güçlü seyrediyor"

 

İlgili Haberler