Küresel enflasyondaki yapışkanlık piyasaları sert vuruyor
Asya hisse senetleri kırmızıya büründü ve yatırımcılar para politikasının gelecekteki seyrine ilişkin daha fazla ipucu için hafta sonundaki enflasyon verilerine odaklandı.
Asya borsaları Perşembe günü ağırlıklı olarak satıcı bir seyir izledi. Küresel faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağına dair bahisler nedeniyle de tahviller değer kaybetti.
Dolar, ABD Hazine tahvillerinin getirisini yükseltirken altın, Fed'in yakın zamanda faiz indirimine gitmeyeceği yönündeki beklentilerin artmasıyla baskı altında kaldı. Küresel risk rallisindeki son duraklama, büyük ekonomilerdeki enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret eden verilerin ardından geldi.
Mizuho Bank'ın Japonya dışı Asya baş ekonomisti Vishnu Varathan, "Beklenenden daha sıcak ve yapışkan olan küresel enflasyon, varlık piyasalarının havasını alıyor gibi görünüyor" dedi ve ekledi: "Hisse senetleri düştü, tahviller bayıldı ve dolar çalkalandı."
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi Wall Street'in olumsuz liderliğini takip ederek %0,5 düştü ve bir önceki seanstaki %1,6'lık düşüşünü genişletti.
Japonya Nikkei %1,5'ten fazla değer kaybederken, ABD ve Avrupa vadeli işlemleri de benzer şekilde düştü. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,18 gerilerken, S&P 500 vadeli işlemleri %0,35 düştü.
Nasdaq vadeli işlemleri %0,45 düştü.
Çarşamba günü yapılan bir Fed anketi, ABD ekonomik faaliyetlerinin Nisan başından Mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiğini, ancak firmaların gelecek konusunda daha kötümser hale geldiğini ve enflasyonun sınırlı bir hızda arttığını gösterdi.
Atlantik ötesinde ise aynı gün açıklanan veriler Almanya'da enflasyonun Mayıs ayında %2,8 ile tahminlerin biraz üzerinde arttığını gösterdi.
Ancak piyasalar için haftanın en önemli gelişmesi Cuma günü açıklanacak olan ve Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi raporu olacak. Beklentiler aylık bazda sabit kalması yönünde.
City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, "Bizi bu noktaya getiren verilere bakarsak, Cuma günü beklenenden daha yumuşak bir PCE raporunun geleceğine inanmakta zorlanıyorum" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu açıdan bakıldığında, PCE'nin yükselmemesi hoş bir sürpriz olabilir. Ancak yapışkan seviyelerden daha da yükselirse, risk iştahı iyi bir tekme için arkadan alınacaktır."
Bu arada ABD Hazine tahvillerinin getirileri, kısmen önceki günkü zayıf borçlanma ihalesi nedeniyle Perşembe günü yüksek kaldı. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi en son %4,6197 seviyesindeyken, iki yıllık tahvil getirisi %4,9830 seviyesinde sabit kaldı.
Tahvil getirileri fiyatlarla ters yönlü hareket ediyor. Japon devlet tahvili (JGB) getirileri, Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının yakın olduğuna dair artan beklentilerle benzer şekilde son yılların zirvesine ulaştı.
10 yıllık JGB getirisi erken Asya ticaretinde %1,1 ile Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Asya'nın diğer bölgelerinde, Çin mavi çipleri, Uluslararası Para Fonu'nun Çin'in 2024 ve 2025 GSYİH büyüme tahminlerini yükseltmesine rağmen bölgesel emsallerini takip ederek %0,25 geriledi.
Hong Kong'un Hang Seng Endeksi (.HSI), yeni sekme açıldığında %0,17 değer kaybetti.
Döviz piyasasında dolar ön plandaydı ve Euro'yu iki haftanın en düşük seviyesi olan 1,07955$'a indirdi.
Yen, bir önceki seansta 157,715 ile dört haftanın en düşük seviyesine geriledikten sonra son olarak dolar başına 157,43 seviyesinde yer aldı.
Avustralya doları, bir önceki seansta yurtiçi enflasyonun Nisan ayında beklenmedik bir şekilde beş ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren verilerle kısa bir yükselişin ardından %0,1 artışla 0,6617 dolara tırmandı.
ING'nin Asya Pasifik bölge araştırma müdürü Rob Carnell, "Bu, Avustralya Merkez Bankası'nın görmek isteyeceği bir enflasyon raporu değildi" dedi.
Petrol fiyatları, zayıf ABD benzin talebi ve uzun vadede daha yüksek faiz oranlarına ilişkin endişelerle Çarşamba gününden bu yana kaybettiği zemini geri kazanarak hafif yükseldi. Brent petrol varil başına 83,60$'da sabitlenirken, ABD ham petrolü %0,03 artışla varil başına 79,25$'a yükseldi.
Spot altın %0,2 düşüşle ons başına 2.334,15 dolara geriledi.