Küresel gıda fiyatları Temmuz'da geriledi

Küresel gıda fiyatları Temmuz'da geriledi

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temmuz ayı Küresel Gıda Fiyat Endeksi art arda ikinci ayında da gerilemeye devam etti.

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi Temmuz'da aylık bazda yüzde 1,2 düşerken, yıllık bazda yüzde 31 arttı.

Temmuz'da 123,0 puana gerileyen Endeksin üst üste ikinci ayındaki düşüşünde tahıllar, bitkisel yağlar ve süt ürünlerindeki fiyat hareketleri etkili oldu. 

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Brezilya'daki iklim koşulları bir endişe kaynağı olmaya devam etse bile Arjantin'de öngörülenden daha iyi olan rekolte ve ABD'de artan üretim beklentileri ile bağlantılı olarak uluslararası mısır fiyatlarındaki aylık yüzde 6,0'lık düşüşün etkisiyle Temmuz'da aylık bazda yüzde 3,8 geriledi. Ancak Endeks, geçen yılın aynı dönemine göre hala yüzde 29,6 yukarıda seyrediyor. Arpa ve sorgum gibi diğer iri taneli tahılların fiyatları da zayıf ithalat talebini yansıtarak önemli ölçüde düştü.

Bununla birlikte, kısmen Kuzey Amerika'daki kuru hava ve mahsul koşullarına ilişkin endişeler nedeniyle buğday fiyatları Temmuz ayında yüzde 1,8 artarak 2014 ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Aynı zamanda, uluslararası pirinç fiyatları, kur hareketlerinden ve yüksek navlun maliyetleri ve lojistik engellerden kaynaklanan yavaş satış hızından etkilenerek iki yılın en düşük seviyesine geriledi. 

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise devam eden yaz tatilleri nedeniyle Kuzey yarımkürede yavaşlayan piyasa faaliyetinin etkisiyle Temmuz'da aylık bazda yüzde 2,8 düştü ve en büyük düşüşü yağsız süt tozu kaydetti, ardından tereyağı, tam yağlı süt tozu ve peynir izledi. Ancak endeks geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 yukarıda kaldı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, soya, kolza ve ayçiçeği yağı fiyatlarının artan palm yağı değerlerini fazlasıyla dengelemesiyle Temmuz'da aylık bazda yüzde 1.4 gerileyerek beş ayın en düşük seviyesini gördü. Arjantin'de daha düşük biyodizel harmanlama zorunluluğu soya fiyatlarını düşürürken, kolza ve ayçiçek yağları 2021/22 sezonu için olası rekor arzlardan etkilendi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise ters bir trend izleyerek dördüncü aylık artışı olan Temmuz ayında yüzde 1,7 yükseldi. Artış büyük ölçüde daha güçlü ham petrol fiyatları ve dünyanın en büyük şeker ihracatçısı Brezilya'daki son don olaylarının verim üzerindeki etkisine ilişkin belirsizliklerden kaynaklanırken, Hindistan'daki iyi üretim beklentileri daha büyük bir sıçramayı frenledi.

FAO Et Fiyat Endeksi de Doğu Asya'daki artan ithalat ve bazı bölgelerde sınırlı üretim artışları nedeniyle en fazla yükselen kanatlı eti fiyatlarıyla birlikte Haziran ayına göre marjinal bir şekilde yükseldi. FAO Et Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 19,6 arttı. Sığır eti fiyatları da Çin'den yapılan yüksek ithalat ve büyük üretim bölgelerinden gelen arzın azalmasıyla güçlendi. Bu arada, Çin'in ithalatındaki düşüşün ardından domuz eti fiyatları düştü.