Küresel iş gücü açığı teknoloji hisselerini patlatacak

Küresel iş gücü açığı teknoloji hisselerini patlatacak

Fundstrat'a göre küresel işgücü açığı yıllar içinde arttıkça şirketler mecburen yapay zekaya yönelecek ve teknoloji hisselerinin yükselmesine neden olacak. Bu da teknoloji hisselerinin büyüklüğünün S&P 500'ün yüzde 50'sine ulaşacağı anlamına geliyor.

A+A-

Fundstrat'tan Tom Lee'ye göre, 2030'un sonuna kadar yaklaşık 80 milyon işçinin çalışacağı küresel bir işgücü açığı, teknoloji hisselerinin yükselmesine neden olacak.

Lee geçen ay müşterilerine gönderdiği bir videoda teknoloji sektörünün S&P 500'deki mevcut ağırlığının %30'dan %50'ye çıkmasını beklediğini söyledi.

Lee, Nvidia'nın gişe rekorları kıran ilk çeyrek kazanç raporunu açıklamasından kısa bir süre sonra bu yorumları yaptı ve hisse senedi rekor seviyelere yükseldi. Ancak Lee'ye göre, yapay zeka hikayesi için henüz erken çünkü üretkenliği artırmaya ve yaklaşan işgücü açığı sorununu çözmeye yardımcı olacak.

Lee şu sözleri kaydediyor:

"Asal yaştaki işgücü toplam dünya nüfusundan daha yavaş artıyor ve on yılın sonunda bu fark yaklaşık 80 milyon işçi olacak. Dolayısıyla, yapay zekanın yapacağı gibi bir üretkenlik patlaması olmadığı sürece, şirketler üzerinde çok fazla baskı yaratacak veya yenilik yapmaları için onları teşvik edecektir. Bu da yıllık ücret harcamalarından silikon harcamalarına doğru bir kayma göreceğiniz anlamına geliyor".

Lee, şirketlerin artan işgücü açığını gidermek için yapay zeka teknolojisine yılda yaklaşık 3,2 trilyon dolar harcayacağını tahmin ediyor.

Lee, yıllık geliri yaklaşık 120 milyar dolara yaklaşan Nvidia'nın bu harcamadan büyük bir şekilde faydalanacağını söyledi.

Teknoloji şirketleri üretkenliğin artmasına yardımcı olduğu için küresel işgücü açığı ilk kez teknoloji hisselerinde parabolik bir yükselişe yol açmıyor.

Bu konuda Lee şöyle konuştu:

"1948 ve 1967 yılları arasında küresel bir işgücü kıtlığı vardı ve teknoloji stokları parabolik bir artış gösterdi. Ve 1991 ile 1999 yılları arasında küresel bir işgücü sıkıntısı yaşandı ve teknoloji hisseleri parabolik bir şekilde yükseldi, yani bugün olan şey de bu".

Nvidia'nın, Cisco hisselerinin internet vaadiyle rekor seviyelere yükseldiği dot-com balonuna benzer bir balon içinde olup olmadığına gelince... Lee her şeyi bir perspektife oturtuyor ve şunları söylüyor:

"Nvidia'nın 100.000 $'lık bir çip sattığını unutmayın, çünkü az bulunuyor, başka kimse gerçekten satmıyor. Buna karşın Cisco, internet patlaması sırasında 100 dolarlık bir router sattı ve yine de 100x F/K'ya ulaştı. Bence Nvidia'nın 30x F/K'sı oldukça cazip görünüyor ve bu yüzden henüz erken olduğunu düşünüyoruz"

İlgili Haberler