Küresel piyasalar ABD büyüme verisine odaklandı

Küresel piyasalar ABD büyüme verisine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün başlayacak toplantısı öncesinde dalgalı bir seyir izlerken, teknoloji hisselerindeki sert düşüşler ve siyasi gelişmeler takip ediliyor.

A+A-

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün başlayacak toplantısı öncesinde dalgalı bir seyir izlerken, teknoloji hisselerindeki sert düşüşler ve siyasi gelişmeler takip ediliyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün başlayacak ve yarın sona erecek toplantısından faiz artırım kararı çıkmasına kesin gözüyle bakılırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı adım ve açıklamaları ile New York borsasında teknoloji hisselerindeki sert düşüşler gündemin odağına yerleşti.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un hisseleri, kullanıcılarının verilerinin kötü amaçlı kullanıldığına yönelik iddiaların ardından, son 5,5 yılın en sert günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Bir veri analiz şirketinin yaklaşık 50 milyon Facebook hesabından veri topladığı ve bu verileri ABD seçimleri ve Brexit referandumunu etkilemek için kullandığı iddialarının ardından, yetkililerin Facebook'u hedef alan açıklamaları ile şirket hisselerinden başlayan satışlar, diğer teknoloji şirket hisseleri ve tüm borsayı etkisi altına aldı. Dün Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 1,84, Dow Jones endeksi yüzde 1,35 ve S&P 500 endeksi de yüzde 1,42 değer kaybetti. 

ABD'de ayrıca Trump'ın, Venezuela'ya yeni yaptırımlar uygulanacağı açıklamaları ve Venezuela yönetimine ait dijital para birimlerinin kullanımını yasaklaması da gündemin önemli konu başlıklarıydı. Analistler, Fed'in bugün başlayacak toplantısında faiz artırılmasına kesin gözüyle bakıldığı için piyasaların yarın açıklanacak FOMC karar metnindeki ifadeler, faiz projeksiyonları ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın ilk basın konferansında yılın geri kalanı için vereceği ipuçlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. 

Avrupa tarafında, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'nin, Brexit'in ardından 2 yıl kadar sürecek bir geçiş süreci konusunda anlaşma sağlaması ile sterlin diğer para birimleri karşısında değer kazanırken, pay piyasalarında ise satış baskısının devam ettiği görüldü. Dün sterlin/dolar paritesi yüzde 0,6 artışla 1,40'ın üzerine çıktı. Açıklanan Avro Bölgesi dış ticaret fazlasının beklentileri aşmasına karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,39, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,13 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 1,69 düşüş kaydetti. 

Bugün Asya'da veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle pay piyasalarında iç dinamiklerin öne çıktığı görüldü. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükseldi. 

Yurt içinde, Zeytin Dalı Harekâtı'nda sağlanan başarıya karşın uluslararası piyasalarda Fed öncesi negatif seyir, Borsa İstanbul ve döviz piyasasında da etkili oldu. Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına bağlı olarak yükselen dolar/TL 3,95'in üzerini test etti ve 3,9450 seviyesinde dengelendi. Avro/TL ve strelin/TL ise tarihi zirvelerini gördü. Dünya borsalarındaki sert düşüşler ve yükseliş  eğilimindeki döviz kurlarının etkisiyle gerileyen BIST 100 endeksi ise günü yüzde 1,51 azalışla 115.450 puandan tamamladı. 

Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında ise Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Avro bölgesi tüketici güveni başta olmak üzere veri akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 114.500 seviyesinin destek, dolar/TL'de ise 3,9550 ve tarihi zirvesi konumundaki 3,9830'un direnç konumunda olduğunu söyledi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Almanya, şubat ayı ÜFE

10.00 Türkiye, mart ayı tüketici güven endeksi

12.30 İngiltere, şubat ayı TÜFE ve ÜFE

13.00 Almanya, mart ayı ZEW endeksleri

18.00 Avro Bölgesi, mart ayı tüketici güven endeksi 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.