Küresel Piyasalar: Asya hisseleri küresel ralli ile yükseldi, dolar güçlendi

Küresel Piyasalar: Asya hisseleri küresel ralli ile yükseldi, dolar güçlendi

Uluslararası piyasalarda, Asya hisseleri küresel ralli ile yükselirken, dolar yen karşısında güçlendi.

A+A-

Asya hisse senetleri değer kazandı ve Fransa seçimlerinin ardından küresel finans piyasalarında görülen rallinin sürmesini sağladı. Çin hisse senetleri, satış dalgasının ardından sakin seyrederken, yen, altın ile birlikte zayıfladı.

Japonya hisse senetleri, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin rekor zirvede kapanması ve Avrupa hisse sentlerinin 20 ayın zirvesine çıkmasının ardından yükselişini dördüncü gübne taşıdı. Piyasalar, Fransa'da cummhurbaşkanlığı seçimlerinde Emmanueş Macron'un favori duruma geçmesi ve bunun sonucu Fransa'nın euro blokundan ayrılacağına ilişkin endişelerin zayıflaması sonrası sıçrama yaptı. Euro, Haziran ayından bu yana en güçlü yükselişini yapmasının ardından fazla değişmezken, ABD Hazine tahvilleri kayıplarını korudu. Avustralya ve Yeni Zelanda piyasaları Anzak Günü tatili dolayısıyla Salı günü kapalı.

Fransa seçimlerine ilişkin kaygıların azalması ile birlikte, yatırımcılar, Kuzey Kore kaynaklı provakasyonların pek olmaması ve Çin piyasasından istikrar işaretlerinin gelmesi sonucu bir miktar ferahlama hissedebilir. Traderlar dikkatlerini bu hafta, aralarında şirket karları ve ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin gündeminin de bulunduğu diğer potansiyel piyasa hareketlendirici olaylara çeviriyor.

Singapur'da IG Asia Pte Ltd. piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Risk iştahındaki artış sadece tek bir olayın sonucundan dolayı olabilirdi, ancak bu hafta bakılacak çok sayıda faktör var," dedi ve "Haftanın ikinci yarısı, hem vergi paketi hem de sınır duvarı ısrarının ABD hükümetini kapanmaya itebileceği riski şeklinde çifte fırsat getirebilecek olmasından dolayı, açık bir şekilde ABD Başkanı Donald Trump'ı tekrar sahneye çıkaracak" şeklinde görüş bildirdi.

Beyaz Saray'dan bir yetkiliye göre, Trump, Çarşamba günü açıklayacağı vergi paketinde, bireyler için vergi indirimi ve kurumlar vergisinin yüzde 15'e düşürülmesini isteyecek. Aynı zamanda, ABD yönetimi, bu hafta mutlaka geçmesi gereken harcama kanununda, Meksika sınırına yapılması planlanan duvar harcamalarının da eklenmesi konusunda ısrarcı ve bu konuda, Demokratlar ile anlaşılamaması durumunda, haftasonunda hükümet kapanabilir.

Traderların dikkatleri, Kim Jong Un'un öncülüğünde 85'inci kuruluş yıldönümünün kutlanacağı Salı günü Kuzey Kore'ye çevrildi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Kuzey Kore konusunda itidal çağrısında bulundu. Trump ayrıca, ABD ve Japonya'nın bölgede ortak deniz tatbikatı düzenlemesi ile birlikte Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile de görüştü.

Çin piyasalarında, Şanghay Bileşik Endeksi'nin Pazartesi günü Eylül sonundan itibaren ilk kez 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına düşmesinin ardından temkinli bir hava hakim oldu. Çin hisselerinde düşüşler, ülke yetkililerinin kaldıraçlı işlemlerde vidaları sıkarak finans piyasalarına yönelik riskleri azaltma yönünde adım atmaları ile birlikte üçüncü güne yayıldı.

Piyasalarca takip edilecek önemli olaylar şöyle;

*Alphabet Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Twitter Inc., Intel Corp., Credit Suisse Group AG, Barclays Plc, Bayer AG, Daimler AG ve Total SA bu hafta kar açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor.

*Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günü sona erecek iki günlük toplantısında parasal gevşeme programınnda değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Enflasyon, merkez bankasının hedfi olan yüzde 2'nin oldukça altında olmasına karşın yukarı yönde kıpırdıyor.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) da Perşembe günü para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Yetkililerin politikada değişiklik olacağı yönünde fazla işaret vermemesi le birlikte, dikkatler, Başkan Mario Draghi'nin AMB'nin olağandışı teşvik programından çıkışı tartışmaya başladığına ilişkin işaret verip vermeyeceğine çevrilecek.

*ABD'de haftanın sonunda GSYİH verileri açıklanacak. Bu verilerin ABD ekonomsinin ilk çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1 arttığını göstermesi bekleniyor. Bu durumda ekonomi son bir yılın en yavaş büyümesini göstermiş olacak.

Etiketler :

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.