Küresel piyasalar haftaya pozitif seyirle başladı

Küresel piyasalar haftaya pozitif seyirle başladı

Küresel piyasalar ECB'nin faiz kararının yanı sıra ABD'de açıklanacak istihdam raporu verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceği haftaya pozitif bir seyirle başlarken, bugün yurt içinde gözler enflasyon verilerine çevrildi.

A+A-

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşılırken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta ilk faiz indirimini gerçekleştireceği kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bankanın gelecekteki adımları konusunda belirsizlik sürüyor.

Analistler, ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin ülkenin iş gücü piyasasına ilişkin önemli sinyaller vereceğini belirtiyor. Bu verilerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki hamlelerine yönelik beklentileri etkileyebileceğini ifade ediyorlar.

Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcıların odağında. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyon kontrol altına alınmadan önce borçlanma maliyetlerini düşürmenin ülke refahını riske atacağını belirterek, faizlerin "uzun" bir süre sabit kalması gerektiğini vurguladı.

Cuma günü ABD'de açıklanan veriler, kişisel tüketim harcamalarının nisan ayında yavaşladığını gösterdi. Kişisel tüketim harcamaları nisan ayında aylık bazda yüzde 0,2 artarak beklentilerin altında kaldı. Mart ayında bu artış yüzde 0,7 olmuştu.

Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hariç tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise nisan ayında aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,8 artarak beklentilere paralel bir seyir izledi. Mart ayında bu veri aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,8 artmıştı.

Analistler, ABD'de geçen hafta aşağı yönlü revize edilen büyüme verisinin ardından açıklanan bu verilerin, Fed'in bu yıl faiz indirimlerine başlaması için yeterli alanı olduğunu gösterdiğini belirtti. Para piyasalarında, Fed'in eylülde faiz indirme ihtimali yüzde 52, kasımda yüzde 66 ve aralıkta yüzde 84 olarak fiyatlanıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, düşüş eğilimini üçüncü işlem gününe taşırken, bugün yüzde 4,49 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi 104,6 seviyesinde yatay seyir izlerken, altının ons fiyatı yüzde 0,2 düşüşle 2.323 dolardan alıcı buluyor.

OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, yıl sonunda süresi dolacak üretim kesintisinin süresini bir yıl uzatma kararı aldı. Bu gelişmenin ardından Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 düşüşle 81 dolardan işlem görüyor.

New York borsasında cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 0,01 gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,80 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,51 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında da cuma günü pozitif bir seyir hakim olurken, bu hafta gözler ECB faiz kararının ardından banka Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarına çevrildi. Analistler, ECB'nin bu hafta 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğini ve Lagarde'ın açıklamalarında bankanın gelecekteki adımlarına yönelik ipuçları aranacağını belirtti. Para piyasalarında, ECB'nin bir sonraki faiz indirimini ekimde yapma ihtimali yüzde 80 olarak fiyatlanırken, euro/dolar paritesi yeni haftaya 1,0850 seviyesinden başladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Fransa'nın "AA" olan kredi notunu, bütçe pozisyonunun kötüleşmesi nedeniyle "AA-"ye indirdi. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, bu kredi notu düşüşünün ardından kamu harcamalarında kesinti ve tasarrufa gidileceğini duyurdu.

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,01 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,13 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratları yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.

Asya piyasalarında Çin hariç pozitif bir seyir hakim. Çin'de Caixin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) mayısta 51,7'ye yükselerek Haziran 2022'den bu yana en iyi performansını kaydetti ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri sınırlı da olsa yatıştırdı. Japonya'da imalat sanayi PMI ise 50,4 ile beklentilerin altında kalmasına karşın 50 sınırının üzerinde geldi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,8 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 geriledi.

Türkiye'de cuma günü satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,77 azalışla 10.400,48 puandan tamamlarken, bugün gözler enflasyon verilerine çevrildi. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,04 artacağını tahmin ediyor.

Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde dalgalı bir seyir izleyerek günü 32,2161'den tamamlamasının ardından bugün 32,1970 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde enflasyon ve imalat sanayi PMI, yurt dışında ise dünya genelinde imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.200 seviyelerinin destek, 10.500 ve 10.600 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

10.00 Türkiye, mayıs ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)

10.00 Türkiye, mayıs ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, mayıs ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, mayıs ayı imalat sanayi PMI

16.45 ABD, mayıs ayı imalat sanayi PMI

17.00 ABD, mayıs ayı ISM imalat sanayi PMI

İlgili Haberler