Küresel piyasalar negatif seyrediyor
Küresel piyasalar, ABD ve Kuzey Kore arasında tırmanan gerginlik nedeniyle negatif seyrederken, yurt içinde haziran ayı ödemeler dengesi ve ABD'de temmuz ayı tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) verisi takip edilecek.
A+A-
Küresel piyasalar, ABD ve Kuzey Kore arasında tırmanan gerginlik nedeniyle negatif seyrederken, yurt içinde haziran ayı ödemeler dengesi ve ABD'de temmuz ayı tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) verisi takip edilecek.
ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim iki taraftan gelen açıklamalarla tırmanıyor. Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'ye yönelik "ABD'nin gazap ve öfkesi ile karşı karşıya kalacaklar" şeklindeki açıklamasının yeterince sert olmadığını belirterek, "Kuzey Kore aklını başına alsın. Yoksa bu dünyada çok az ülkenin maruz kaldığı bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak." ifadesini kullandı.
Jeopolitik risk algısının arttığı küresel piyasalarda satış baskısı sürerken, New York borsası düşüşünü üçüncü güne taşıyarak nisandan bu yana en kötü performansını kaydetti. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,93, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 1,45 ve Nasdaq Teknoloji endeksi yüzde 2,13 değer kaybetti.
Dün New York Fed Başkanı William Dudley, yaptığı konuşmada "Tahminlerimiz, ılımlı büyüme trendinin, iş gücü piyasasında ek güçlenme ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşmasıyla birlikte süreceğini öngörüyor." değerlendirmesinde bulundu.
ABD'de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 gerileyerek yaklaşık bir yılın ilk düşüşünü kaydederken, ülkede 5 Ağustos ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunan birey sayısı önceki haftaya kıyasla 3 bin artarak 244 bine çıktı.
Analistler, bugün ABD ve Kuzey Kore arasındaki gelişmeler ve haber akışının yakından takip edileceğini belirterek, Fed'in gelecek aylara ilişkin aksiyon almasında bakacağı önemli veri olan temmuz ayı enflasyonunun, piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını kaydetti.
Avrupa tarafında Fransa'da haziranda sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 arttı. Amanya'da ise bu yılın mayıs ayında iflas eden şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artış gösterdi.
Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle dün Avrupa borsaları da günü düşüşle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,59 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,44 azalışla günü tamamladı.
Asya tarafında Japonya'da piyasalar tatil olurken, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 1,47 azalışla 3.214,53 puan seviyelerinde seyrediyor. Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 1,89 azalışla 2.313,90 puan seviyelerinde bulunuyor.
Yurt içinde ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin etkisiyle BIST 100 endeksi de düşüşünü üst üste 3'üncü güne taşıdı. Dün güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, Avrupa ve ABD borsalarında yüzde 1'i aşan değer kayıplarının etkisiyle kazançlarını geri vererek düşüşe geçti ve günü yüzde 0,84 azalışla 107.800,42 puandan tamamladı.
Analistler, bugün yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de enflasyon verileri ile Fed üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 107.700 ve 106.500 seviyelerinin destek, 110.200 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.
AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı cari işlemler açığı beklentisi 4 milyar 410 milyon dolar oldu. Ekonomistlerin 2017 sonuna ilişkin cari işlemler açığı beklentisinin ortalaması ise 38 milyar 490 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Cari işlemler açığı, mayıs ayında 5 milyar 242 milyon dolar, 12 aylık cari işlemler açığı ise 35 milyar 340 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, haziran ayı ödemeler dengesi
15.30 ABD, temmuz ayı TÜFE
YORUM YAZ