Küresel piyasalar Powell'ın açıklamalarına odaklandı

Küresel piyasalar Powell'ın açıklamalarına odaklandı

Küresel piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaları bekliyor. Powell, ABD Senatosu'nda konuşacak.

A+A-

Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarını bekliyor.

ABD’de S&P 500 endeksi haftanın ilk işlem gününde bir ara yüzde 0,81 günlük yükseliş kaydetse de Powell’ın “faiz artışlarında işimiz bitmedi” mesajını vereceği beklentisi bu kazançların büyük bölümünün geri verilmesine neden oldu.

S&P 500 günü yüzde 0,07 artıda kapattı. Bir ara yüzde 1,43 yükselen Nasdaq 100 de yüzde 0,09 artıda kapandı. ABD 2 yıllık tahvil getirisi dün 3 baz puan artışla yüzde 4,8861’e yükseldikten sonra yataya yakın. ABD vadeli endeksleri artıda.

Asya Borsaları karışık. Japon Nikkei yüzde 0,32, Hong Kong Hang Seng yüzde 1,20 yükselirken; dış ticaret verilerinin hayal kırıklığı yarattığı Çin’de CSI 300 düştü. Çin’de Ocak-Şubat ihracatı yıllık yüzde 6,8, ithalatı yüzde 10,2 geriledi. Veriler ekonomideki kırılganlığın altını çizdi. Merkez Bankası’nın politika faizini 25 baz puan artışla Mayıs 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardığı ancak sıkılaşmanın hız keseceği mesajını verdiği Avustralya’da borsa yüzde 0,51 yükselirken, Avustralya doları düştü. Bloomberg Dolar Endeksi çok hafif ekside.

Powell, ABD Senatosu'nda konuşacak

Küresel piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell’ın Türkiye saatiyle 18:00’de ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ne sunacağı yarıyıl para politikası raporunu beklerken, New York Fed Kovid 19 salgının bir pandemi olduğunun ilan edilmesinin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra, küresel arz zincirlerinin normale döndüğünü açıkladı.

Öyle ki, arz baskıları dünya genelinde normalin de altına geriledi. New York Fed’in Küresel Arz Zinciri Baskı Endeksi şubat ayında -0,26 ile Ağustos 2018’den bu yana ilk kez negatif bölgeye indi. Endeksin tarihsel ortalaması sıfır seviyesindeyken, her iki yöne değişimler o trendden standart sapmalar olarak değerlendiriliyor.

Azami düzeydeki sapmalar Aralık 2021’de endeksi 4,31 ile zirve seviyeye taşımıştı. Nakliyede yaşanan sıkıntıların azalması, endeksin son 10 ayın 7’sinde gerilemesini sağlayan önemli bir faktör oldu.

New York Fed, “Faktörlerin çoğunda aşağı yönlü önemli katkılar oldu ve en büyük aşağı yönlü katkı Avrupa bölgesi teslimat sürelerinden geldi” açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler