Küresel piyasalar pozitif görünümünü koruyor
Küresel piyasalar artan risk iştahı ile pozitif görünümünü korurken, bugün ve yarın yoğun veri trafiğinin yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Küresel piyasalar artan risk iştahı ile pozitif görünümünü korurken, bugün ve yarın yoğun veri trafiğinin yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olması bekleniyor. ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi endeksinin, aralıkta önceki aya kıyasla 1,5 puan artarak 59,7 ile beklentileri aşması piyasalardaki yükseliş eğilimini destekledi. Analistler, son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin, ekonomik aktiviteye ilişkin görünümde iyileşmeye işaret etmesinin piyasalardaki risk iştahının artmasına neden olduğunu söyledi.
Bu arada, dün yayımlanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarında, bu yıl yapılması öngörülen 25 baz puanlık 3 faiz artışına yönelik üyelerin görüş ayrılıkları öne çıktı. Tutanaklarda, birkaç üyenin, aralık ayı ekonomik projeksiyonlarında, 2018 sonu için belirlenen medyan beklentilerden memnun olmadıklarını belirttiği, diğer birkaç üyenin ise ek faiz artışlarının ekonomik projeksiyonlardaki medyan beklentilerden kısmen daha hızlı olmasının uygun olacağını ifade ettiği bildirildi.
Söz konusu gelişmeler ve petrol fiyatlarının son 2,5 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının desteklediği dev şirket hisseleri ile fonlardaki güçlenme, New York borsasında rekorları getirdi. ABD'li enerji devlerinden ExxonMobil ve ConocoPhillips'in hisseleri sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,8 prim yaparken, Dow Jones endeksi yüzde 0,40, S&P 500 Endeksi yüzde 0,64 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,84 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
Avrupa piyasalarında, yılın ilk işlem gününde etkili olan satış ağırlıklı seyir dün yerini pozitif bir görünüme bıraktı. Almanya'da dün açıklanan işsizlik oranının yüzde 5,5 ile rekor seviyeye gerilemesi ve avronun dolar karşısında yüzde 0,4 değer kaybetmesinden destek bulan pay piyasaları günü yükselişle tamamladı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 değer kazandı.
Bugün Çin'de açıklanan hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) önceki aya göre 2 puan artarak 53,9'a yükselmesi sonrası Şanghay bileşik endeksi, kapanışa yakın yüzde 0,4 değer kazandı. Resmi tatiller dolayısıyla geçen haftadan bu yana kapalı olan ve bugün işleme açılan Japonya borsasında ise Nikkei 225 endeksi yüzde 2,8 artış kaydederek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
Yurt içinde, dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,69 artarken, kasım ayında yüzde 12,98 olan yıllık enflasyon ise aralıkta yüzde 11,92'ye geriledi. Enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde olmasına karşın yıllık enflasyondaki gerileme ve bu gerilemenin yılın ilk çeyreğinde de devam edeceği öngörüleri günün ilk yarısında Borsa İstanbul'a rekor getirdi. BIST 100 endeksi, gün içinde 118.395 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görse de analistlerin direnç olarak nitelendirdiği bu seviyede etkisini artıran kar satışlarıyla düşüşe geçti ve önceki kapanışa göre yüzde 1,25 azalarak 116.052 puandan günü tamamladı.
Analistler, yarın ABD'de açıklanacak aralık ayı istihdam raporu öncesinde bugün dünya genelindeki hizmet sektörü PMI verileri ile ABD'de özel sektör istihdamının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 118.300 seviyesinin direnç, 115.000 ve 114.400 seviyelerinin destek konumuna gelebileceğini kaydetti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.55 Almanya, aralık ayı hizmet sektörü PMI
12.00 Avro Bölgesi, aralık ayı hizmet sektörü PMI
14.30 Türkiye, aralık ayı reel efektif döviz kuru
16.15 ABD, aralık ayı ADP özel sektör istihdam
16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
17.45 ABD, aralık ayı hizmet sektörü PMI
YORUM YAZ