Küresel piyasalar pozitif seyrini sürdürüyor
Küresel piyasalar, ekonomik görünüme ilişkin beklentilerdeki iyileşme ile pozitif seyrini sürdürürken, açıklanan veriler ve şirket bilançoları yatırımcıların odağında bulunuyor.
Küresel piyasalar, ekonomik görünüme ilişkin beklentilerdeki iyileşme ile pozitif seyrini sürdürürken, açıklanan veriler ve şirket bilançoları yatırımcıların odağında bulunuyor.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ABD ve Avro Bölgesi'ne ilişkin büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etmesinin ardından pay piyasalarında etkili olan yükseliş eğilimi dün de devam etti.
Dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Bej Kitap Raporu'nda, imalat, tarım ve ulaşım başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin, ABD Başkanı Donald Trump tarafından uygulamaya konulan gümrük tarifelerinden endişelendikleri belirtilerek, ülke ekonomisinin nisan başına kadar "sınırlı ile ılımlı hızda" büyümeyi sürdürdüğü kaydedildi.
IMF'in dün yayımladığı raporda da merkez bankalarının, finansal riskleri minimuma indirmek için kademeli parasal normalleşmeyi sürdürmesi gerektiği bildirildi. Fed New York Şubesi Başkanı William Dudley ise yaptığı konuşmada, ABD'de enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam etmesi halinde para politikasını daha hızlı sıkılaştırmaya gerek kalmayacağını söyledi.
Analistler, bugün IMF ve Dünya Bankası'nın birlikte gerçekleştireceği toplantının ve Fed üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini belirterek, açıklanan şirket bilançolarının da pay piyasalarında hisse ve sektör bazlı hareketlere neden olabileceğini kaydetti.
Söz konusu gelişmelerle dün ABD'de S&P 500 endeksi yüzde 0,1 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,2 değer kazanırken, Dow Jones endeksi günü yüzde 0,2 azalışla tamamladı.
Avrupa tarafında, dün açıklanan verilere göre 19 üyeli Avro Bölgesi’nde şubat ayında yüzde 1,1 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 1,3’e çıktı. Almanya'da federal ve yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinde 2 milyonu aşkın kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,04, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,26 değer kazandı.
Küresel piyasalarda dün devam eden iyimserliğin Asya piyasalarıyla bugüne de taşındığı görülüyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,15 artışla günü kapatırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 değer kazandı.
Yurt içinde, dün, günün ilk yarısında negatif seyreden piyasalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçime ilişkin açıklamasının ardından pozitife döndü. BIST 100 endeksi, dün yüzde 3,08 değer kazanarak günü 112.000 puanın hemen üzerinde tamamlarken, dolar/TL yüzde 2,15 azalışla 4,00'a, avro/TL de yüzde 2,11 düşüşle 4,96'ya geriledi.
Analistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasının planlandığına ilişkin açıklamasının ardından erken seçimin olup olmayacağı ve tarihine ilişkin belirsizliğin ortadan kalktığını belirtti.
Belirsizliğin ortadan kalkması ile önceki gün küresel piyasalardan negatif ayrışan yurt içi piyasaların aradaki farkı kapattığını kaydeden analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı beklenti anketi, yurt dışında ise Fed üyelerinin konuşmalarıyla açıklanacak verilerin takip edileceğini bildirdi.
Analistler, BIST 100 endeksinin 112.000 puanın üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda sonraki hedeflerinin 113.400 ve 115.000 seviyeleri olacağını, 111.000 puanın ise destek konumuna gelebileceğini kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
11.00 Avro Bölgesi, şubat ayı cari işlemler dengesi
14.30 Türkiye, TCMB Beklenti Anketi
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, Philadelphia Fed iş dünyası görünüm endeksi
YORUM YAZ