Küresel piyasalarda risk iştahı ABD enflasyon verisini sonrası yükseldi

Küresel piyasalarda risk iştahı ABD enflasyon verisini sonrası yükseldi

ABD TÜFE verisi sonrası Eylül'de faiz indirim ihtimali kesin olarak fiyatlanırken Fed üyeleri veriyi olumlu karşıladı.

A+A-

Fed faiz indirimi ihtimalinin kuvvetlenmesi sonucu yatırımcıların büyük ölçekli teknoloji şirketlerinden çıkmasıyla küçük ölçekli ABD hisseleri yükseldi, tahvil getirileri düştü.

Perşembe günü S&P 500, teknoloji hisseleri öncülüğünde yüzde 0,9 düşüşle günü kapadı. Yatırımcıların teknoloji devlerinden küçük ölçekli şirketlere yönelmesiyle Russell 2000, Nasdaq 100’den 5,8 yüzde puan daha iyi performans sergiledi. ABD hisse vadelileri bu sabah yatay seyretti.

Asya Pasifik’te kur dalgalanması yaşanan Japonya endeksleri sert gerilerken Hang Seng olumlu ayrıştı. Tahvil getirileri de TÜFE verisi sonrası hızlı düştü. Perşembe günü yedi baz puan gerileyen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah bir baz puan yükselişle yüzde 4,224’ten işlem gördü.

Perşembe gününü yüzde 0,5 düşüşle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi 1.254 puan ile yatay.

TÜFE sonrası Fed üyelerinden mesajlar

ABD’de beklentinin altında gerçekleşen ve geniş çapta yavaşlayan TÜFE sonrası Fed faiz indirim beklentisi kuvvetlendi.

Veri öncesi yüzde 70’in üzerinde ihtimalle Eylül'de faiz indirimini fiyatlayan swap piyasaları veri sonrası bu ihtimali yüzde 100’e çıkardı.

Fed üyeleri de yeni veriyi olumlu karşıladı. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee son enflasyon verisini mükemmel olarak tanımlarken verinin enflasyonun yüzde 2 hedefi hedefine doğru ilerlediğini teyit ettiğini belirtti. Faiz indirimi zamanlamasına ilişkin işaret vermeyen Goolsbee özellikle son aylardaki barınma enflasyonunda yaşanan düşüşün son derece cesaret verici olduğunu söyledi. Goolsbee “Eğer ekonominin aşırı ısındığını düşünüyorsanız reel bazda sıkılaşırsınız. Bana göre aşırı ısınmış bir ekonomi böyle gözükmez” yorumunu yaptı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, son enflasyon ve istihdam verilerinin faizlerde bir ayarlamayı büyük ihtimalle gerektireceğini söyledi ama indirim zamanlamasına ilişkin yorum yapmadı.

St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ise faizleri indirmeden önce daha çok ikna edici kanıt görmek istediğini belirtti.

İlgili Haberler