Küresel siparişler düşüyor Almanya sanayisi kalıcı zayıflık gösteriyor
Almanya'nın önde gelen mühendislik endüstrisi lobisine göre, Alman makine şirketleri küresel zayıflığın devam ettiği bir ortamda iş beklentilerinde herhangi bir iyileşme işareti görmüyor.
Almanya sanayisinde zayıflık derinleşiyor. Frankfurt merkezli VDMA tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, Mayıs ayında siparişlerin 2022 yılının aynı ayına kıyasla reel olarak %10 oranında düştüğü belirtildi. Yurtdışından gelen talep %18 oranında gerileyerek yurtiçi işlerde daha küçük bir artışa ağır bastı.
Rapor, bu yılın başlarında resesyona giren Avrupa'nın en büyük ekonomisinde üretimin sağlığını gösteren veriler için çok önemli bir haftada ilk zayıflık ipucunu veriyor. Cuma günü açıklanacak olan sanayi üretim rakamları, bir önceki ay küçük bir artışın ardından Mayıs ayında genişlemenin durduğunu gösterebilir.
VDMA baş ekonomisti Ralph Wiechers yaptığı açıklamada, "Son aylardaki düşüş eğilimi böylece devam etti," dedi. "Küresel yatırım talebinin sürekli olarak zayıf seyrettiği yönündeki görüşümüz doğrulanıyor. Önümüzdeki aylar için sipariş yastıkları hala yeterince büyük, ancak burada net bir değişiklik hisseden şirketlerin sayısı giderek artıyor." sözlerini kaydetti.
Çin'den gelen zayıf küresel talep bu yıl Almanya'nın imalatını olumsuz etkiledi ve etkilemeye devam edebilir. Pazartesi günü erken saatlerde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki imalat faaliyeti endeksi, şirketlerin üretim görünümleri konusunda daha temkinli hale gelmesiyle Haziran ayında daha yavaş bir genişleme hızı gösterdi.
Almanya'da iş dünyası anketleri VDMA raporunu destekliyor. Münih merkezli Ifo enstitüsünün endeksi, şirketlerin Haziran ayındaki görünümünün 2023'te görülen en düşük seviyeye gerilediğini gösterdi.
Bu da resesyondan çıkışın yavaş olabileceğine işaret ediyor. Bundesbank geçen hafta yaptığı açıklamada, ekonominin Haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde muhtemelen sadece hafif bir büyüme kaydettiğini ve bu büyümenin sanayiden kaynaklandığını belirtti.
Haziran ayına ilişkin fabrika satın alma yöneticileri endeksi Pazartesi günü daha önce bildirilenden daha kötü bir bozulma gösterecek şekilde aşağı yönlü revize edildi.
Hamburg Ticaret Bankası Baş Ekonomisti Cyrus de la Rubia, konuyla ilgili açıklamasında "İmalat sektöründeki koşullar şüphesiz kötüleşti, ancak bu bir çöküş değil" dedi. "Yeni siparişlerin çok yüksek seviyelerden düşmeye başladığını ve imalatçıların henüz işten çıkarmalara başvurmadığını hatırlamak önemlidir." şeklinde konuştu.