Maymun çiçeği aşısı üreten Bavarian Nordic'in hisseleri ralli yaptı

Maymun çiçeği aşısı üreten Bavarian Nordic'in hisseleri ralli yaptı

Bavarian Nordic, mpox aşısı için ergenler üzerinde kullanım izni almak amacıyla başvuruda bulunacağını açıkladıktan sonra, cuma günü hisseleri yine artışa geçti

A+A-

Danimarka merkezli ilaç şirketi Bavarian Nordic, artan "maymun çiçeği salgını, pandemiye mi dönüyşecek" tartışmaları arasında hızla yükselmeye başladı. 

Bavarian Nordic, Mpox için ABD ve Avrupa'da onaylanan tek aşıyı üretiyor. Dünya Sağlık Örgütü, mpox'un Afrika ve ötesine yayılması nedeniyle küresel bir sağlık acil durumu ilan etmişti. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Cuma günü yaptığı açıklamada, bu yıl 12 ülkede 17.541 vaka ve 517 ölüm bildirdi.

Bavarian Nordic hisseleri, bugün yaklaşık %18 artarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Son on gün içindeki kazancı ise %50'yi geçti.

Bavarian Nordic, 12 ila 17 yaş arasındaki ergenler için çiçek ve mpox aşısının kullanımını genişletmek amacıyla Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) klinik verileri sunduğunu belirtti. İznin 2024'ün dördüncü çeyreği gibi erken bir tarihte çıkabileceği öngörülüyor.

2022 mpox salgını sırasında, aşıya ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından hem ön maruziyet hem de sonrasında kullanılmak üzere ergenlerde acil kullanım izni verilmişti.

Bavarian Nordic, 2 ila 12 yaş arasındaki çocuklar için de bir klinik deneme hazırlığı içinde.

Bu hafta başında, Avrupa Sağlık Acil Durum Hazırlık ve Müdahale Otoritesi, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne bağışlanmak üzere 175.420 doz aşı siparişi verdi.