McDonald's yapay zekada çuvalladı, şubelerinden kaldırma kararı aldı

McDonald's yapay zekada çuvalladı, şubelerinden kaldırma kararı aldı

McDonald's, yapay zeka kaynaklı aksaklıkların sosyal medyada düşmesi sonrası yapay zekalı sesli sipariş sistemini 100'den fazla restorandan kaldırıyor.

A+A-

Üretken yapay zekanın ortaya çıkışının, restoranlar da dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki işleri mahvetmesi bekleniyordu. Görünüşe göre henüz o noktaya gelinmiş değil.

McDonald's Perşembe günü franchise operatörlerine, IBM ile yürütülen bir test döneminin sonuna işaret ederek, 100'den fazla arabalı servis noktasından yapay zeka sipariş alma teknolojisini kaldırdığını söyledi.

Bir McDonald's sözcüsü Business Insider'a yaptığı açıklamada kararı doğruladı ve McDonald's'ın IBM ile küresel bir ortaklığa girdiği 2021 yılında müşterilerin teknolojiyle tanıştığını söyledi.

Ortaklık kapsamında IBM, McDonald's'ın 2019 yılında yapay zeka konuşma şirketi Apprente'nin kontrolünü ele geçirdikten sonra oluşturduğu McD Tech Labs'ı satın aldı.

İki şirket, "otomatik bir sesli sipariş çözümünün çalışanlar için işlemleri basitleştirip basitleştiremeyeceğini ve iki taraf için daha hızlı ve gelişmiş bir deneyim yaratıp yaratamayacağını belirlemek" amacıyla test dönemi boyunca teknolojiyi geliştirdi ve uyguladı.

McDonald's CEO'su Chris Kempczinski Haziran 2021'de CNBC'ye verdiği demeçte, ses tanıma teknolojisinin zamanın yaklaşık %85'inde doğru sonuç verdiğini, ancak insan personelin yaklaşık beş siparişten birine yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Ancak yapay zekanın başarısızlıkları internette viral oldu.

Arabaya servis yapan müşterilerin Otomatik Sipariş Alıcı'yı kullanmakta zorlandıkları videolar ilk olarak geçen yıl TikTok'ta dikkat çekti. Bazı müşteriler teknolojinin siparişlerini karıştırdığını, hayal kırıklığı ve sıkıntıya neden olduğunu söyledi.

Bir videoda bir kadının su ve bir fincan vanilyalı dondurma sipariş etmeye çalıştığı görülüyordu. Yapay zeka sistemi bu öğeleri hesaba kattı, ancak siparişine yanlışlıkla dört ketçap paketi ve üç tereyağı paketi ekledi.

Başka bir videoda, bir TikTok kullanıcısı bir büyük bardak tatlı buzlu çay sipariş ettiğini, ancak yapay zeka destekli teknolojinin bunun yerine dokuz bardak buzlu tatlı çay eklediğini söyledi.

McDonald's'ın IBM ile Otomatik Sipariş Alıcı konusundaki ortaklığı sona ermiş olsa da, gıda şirketi teknolojinin iş akışını nasıl iyileştirebileceğini keşfetmeye devam edeceğini söyledi.

İlgili Haberler