Meclis Başkanlığı için iki isim

Meclis Başkanlığı için iki isim

AKP'de TBMM Başkanlığı için mevcut başkan Yılmaz ismi ön plana çıkarken, Çiçek de adaylar arasında

A+A-

Pazar günü yapılan genel seçimin ardından yeniden parlamento çoğunluğunu elde eden AKP'de, bu ay yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi için mevcut başkan İsmet Yılmaz'ın ismi ön plana çıkarken, bir önceki başkan Cemil Çiçek'in de başkanlık konusunda istekli olduğu belirtiliyor.

Pazar günü yapılan seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, AKP oyların yüzde 49.5'ini alarak parlamentoda 317 milletvekiline sahip olurken tek başına hükümet kurma çoğunluğunu da elde etmişti.

AKP Haziran ayında yapılan genel seçimlerde Parlamento'da çoğunluğunu kaybetmesine karşın, muhalefetin tek aday üzerinde anlaşamaması üzerine Yılmaz'ı 2 Temmuz tarihinde yapılan son tur oylamada 258 oyla Meclis Başkanı seçtirmişti.

Partilerin koalisyon için yaptıkları görüşmelerde başarı sağlanamaması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi 1 Kasım'da yeniden erken seçime götürmesinin ardından, çoğunluğu elde eden AKP tek başına Meclis Başkanı seçecek çoğunluğa sahip durumda.

AKP'den üst düzey bir yetkili, "Parti yönetiminin İsmet Yılmaz'ı değiştireceğini zannetmiyorum. Bu süreci çok iyi götürdü" yorumunu yaparken, bir başka parti yetkilisi, "Meclis 7 Haziran sonrası iki-üç gün de çalışsa Yılmaz başarılıydı. Onun yerine başkasının aday olması için önemli bir gerekçe olmalı. Ancak kendisi bakanlığa dönmek isterse oradan inebilir" diye konuştu.

AKP'ye yakın bir kaynak da, 7 Haziran seçimleri öncesindeki dönemde Meclis Başkanı olan Cemil Çiçek'in de, yeniden başkanlık için istekli olduğunu dile getirirken, "Cemil Çiçek yeniden başkanlık istiyor. Bütün bunlara rağmen isim değişikliği beklemiyorum. Hem bu kadar kısa sürede isim değiştirmek AK Parti'nin tarzına aykırı, hem de etik olmaz" dedi.

Yılmaz'ın Haziran ayından Kasım ayına kadar süren Meclis başkanlığında büyük bir kriz yaşanmadığını söyleyen Stratejik Düşünce Enstitüsü'nden Murat Yılmaz da, "Onunla devam edileceğini düşünüyorum. Çünkü terörle mücadelenin bu kadar öne çıktığı bir ortamda, Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen bir Meclis Başkanı'nın avantajları da olacaktır" diye konuştu.

Anayasa'ya göre Meclis Genel Kurulu, genel seçimin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından geçen beşinci gün yemin töreni için toplanıyor.

Aynı gün Meclis başkanlığı için beş gün sürecek adaylık başvuru süreci de başlıyor. Beş gün sonrasında da seçim süreci başlıyor.

Gizli oyla yapılacak başkan seçiminde, ilk iki tur oylamada Meclis üye tamsayısının üçte ikisi olan 367 rakamını hiçbir aday tutturamazsa, üçüncü tur oylamada üye sayısının salt çoğunluğu olan 276 oy aranacak.

Bu da gerçekleşmediği taktirde, en çok oy alan iki aday arasında yapılacak dördüncü tur oylamada Meclis Başkanı seçilmiş olacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimin kesin sonuçlarını 11 ya da 12 Kasım'da açıklaması bekleniyor. Bu durumda parlamentonun yemin töreni için 17 Kasım Salı toplanması bekleniyor.

Meclis Başkanlık seçiminin ilk turunun 23 Kasım Pazartesi günü yapılacağı tahmin ediliyor. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.