Merkez bankaları Fed'e göre güvercin kaldı, dolar güç kazandı

Merkez bankaları Fed'e göre güvercin kaldı, dolar güç kazandı

Diğer merkez bankalarının Fed'den daha güvercin olmasıyla dolar son birkaç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

ABD doları Cuma günü, ABD Merkez Bankası'nın (Fedfaiz oranlarını düşürme konusundaki sabırlı yaklaşımının diğer ülkelerdeki daha güvercin tutumlarla tezat oluşturmasıyla, 159 yenin üzerinde sekiz haftanın zirvesine çıktı ve sterlin karşısında beş haftanın zirvesine yaklaştı.

Para birimini yen, sterlin, euro ve İsviçre frangı dahil olmak üzere altı büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi, İsviçre Merkez Bankası'nın art arda ikinci kez faiz indirimine gitmesi ve İngiltere Merkez Bankası'nın Ağustos ayında faiz indirimine gideceğine dair ipuçları vermesinin ardından bir gecede %0,41 artarak haftayı pozitif kapattı.

Bu arada yen, Japonya Merkez Bankası'nın geçen hafta tahvil alım teşvikini Temmuz toplantısına kadar azaltmayı erteleme kararının ardından geri adım atmaya devam etti.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, sonuç olarak "tüccarların yenilenen bir coşkuyla yeni cezalandırdığını" ve Cuma günü yakından izlenen dolar başına 159 seviyesini geçtiğini söyledi.

Sycamore, "BOJ'un zaman çizelgesi piyasalarla keskin bir şekilde senkronize değil ve bu uyumsuzluk muhtemelen BOJ'u (döviz müdahalesi yoluyla) yeni desteklemek için gerekebileceğinden daha erken hareket etmeye zorlayacak" dedi.

Japonya Maliye Bakanlığı'nın talimatıyla BOJ, para birimini 29 Nisan'da ulaştığı dolar başına 160,245'lik 34 yılın dip seviyesinden geri çekmek için yaklaşık 9,8 trilyon yen (61,64 milyar $) harcadı.

Bu nedenle ABD Hazinesi Perşembe günü Japonya'yı potansiyel bir döviz manipülatörü olarak etiketlemek için izlediği ülkeler listesine ekledi. Çin de listede yer alan diğer ülkeler arasında.

Buna rağmen Japonya'nın en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda Cuma günü yaptığı açıklamada Tokyo'nun "spekülatif, aşırı oynaklığa" karşı daha fazla "kararlı" adım atmaya hazır olduğunu vurguladı.

Dolar en son %0,05 güçlenerek 159,015 yenden işlem gördü.

ABD para birimi, gece boyunca %0,78'lik bir artışın ardından %0,07'lik bir artışla 0,89165 İsviçre Frangı'na yükseldi.
Dolar endeksi 105,66 ile çok az değişti ve haftalık kazancını üç haftaya çıkarma yolunda ilerledi.

Sterlin, en son 17 Mayıs'ta görülen Perşembe gününün en düşük seviyesi olan 1,2655$'a yakın seyrederek 1,2657$'da yatay seyretti. BoE faiz oranlarını sabit tuttu, ancak bazı politika yapıcılar indirim yapmama kararının "ince dengeli" olduğunu söyledi.

Euro, Perşembe günkü %0,39'luk düşüşün ardından toparlanmaya çalışarak %0,06 artışla 1,0708$'a yükseldi. Avrupa Merkez Bankası bu ayın başlarında faiz indirim döngüsünü başlattı.

Bu arada Fed yetkilileri Haziran toplantısında politikayı değiştirmedi ve enflasyonun düşmesine ve işgücü piyasasının gevşemesine rağmen bu yıl üç çeyrek puanlık indirim için önceki tahminleri bire indirdi.

İlgili Haberler