Merkez bankaları neden dolar satıp altın rezervlerini artırıyor?

Merkez bankaları neden dolar satıp altın rezervlerini artırıyor?

Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, merkez bankası altın alımları altın piyasasına hakim olmaya devam ediyor.

A+A-

Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, merkez bankası altın alımları altın piyasasına hakim olmaya ve altın piyasasını dönüştürmeye devam ediyor ve bu eğilim giderek güçleniyor.

Salı günü Dünya Altın Konseyi(WGC), yıllık Merkez Bankası Altın Rezervleri anketinin sonuçlarını yayınladı. 70 yanıtın %29'u önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmayı beklediklerini söyledi.

WGC, bunun 2018'de yıllık ankete başlamasından bu yana gördüğü en yüksek seviye olduğunu söyledi.

dunya-altin-konseyi.png

Analistler raporda, "Planlanan alımlar temel olarak; altın varlıkları, yurt içi altın üretimi ve daha yüksek kriz riskleri ve artan enflasyon da dahil olmak üzere mali piyasa endişeleri arasında daha tercih edilen bir stratejik seviyeye yeniden dengeleme arzusuyla motive ediliyor" dedi.

Anket sonuçları, Çin Halk Bankası'nın Mayıs ayında altın rezervlerini artırmadığını ve 18 aylık alım çılgınlığına son verdiğini gösteren verilerin ardından neredeyse iki hafta sonra geldi. Ancak analistler, Çin alımlarını yavaşlatsa bile rezerv çeşitlendirmesi nedeniyle altına ilginin hala güçlü olduğunu söylüyor.

ulkelerinaltin-rezervleri.png
En çok altın rezervi bulunduran ülkeler 

Dünya Altın Konseyi raporunda, “Çin, resmi sektörün yıllık talebine olumlu katkıda bulunurken, merkez bankalarının bir bütün olarak net alıcı olarak kalacağından hâlâ eminiz. Altın fiyatlarının son aylarda artmasına rağmen diğer bazı merkez bankalarının altın biriktirmeye devam etmesiyle alımlar geniş tabanlı oldu. Bu nedenle, 2024 için merkez bankası talebi 2022 veya 2023'te görülen seviyelere ulaşmayabilir, ancak yılın geri kalanında hala sağlıklı kalacağına inanıyoruz" denildi. 

Ankete katılan merkez bankalarının neredeyse üçte biri bu yıl altın almayı düşünürken, resmi sektörde altın rezervlerinin artacağına dair geniş tabanlı bir beklenti var. Anket, katılımcıların %81'inin önümüzdeki 12 ayda varlıklarında artış beklediğini, bu rakam geçen yıl bildirilen %71'e göre keskin bir artış gösterdi.

Ankete göre, altına yönelik artan çeşitlilik, merkez bankalarının küresel finans piyasalarında artan bir değişim görmesi ve dünyanın rezerv para biriminin zayıflamaya devam etmesi nedeniyle ABD'nin rolünün artmasıyla ortaya çıkıyor.

ABD dolarının dünyanın rezerv para birimi olarak rolüne bakıldığında, ankete katılanların %62'si doların payının bundan beş yıl sonra azalacağını düşünüyor. Bu oran 2023'te %55 ve 2022'de %42'ydi.

Bu arada altınla ilgili olarak katılımcıların %69'u, sarı metalin bundan beş yıl sonra daha büyük bir oran oluşturacağını düşünüyor; bu oran 2023'teki %62 ve 2022'deki %46'ydı.

Dünya Altın Konseyi, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerdeki (EMDE) merkez bankaları ile gelişmiş ülkelerdeki merkez bankaları arasında ayrıştırıldığında duyarlılığın önemli ölçüde farklı olduğunu belirtti. EMDE merkez bankaları genel olarak altının rolünün, ABD dolarının parlaklığı azaldıkça artan bir parasal metal olarak görüyor.

Ancak gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları dolara sadık kalırken altının küresel ortamda rolünün değiştiğini kabul ediyorlar.

Analistler raporda, "2008 küresel mali krizinden bu yana altın alımının ana itici gücü olan EMDE merkez bankaları, ABD dolarının küresel rezervlerdeki gelecekteki payı konusunda daha kötümser, altının payı konusunda ise daha iyimser görünüyor" dedi. . "Bununla birlikte, altının küresel rezervlerdeki payının artacağına inanan gelişmiş ekonomi katılımcılarının yüzdesinin 2023'teki yüzde 38'den 2024'te yüzde 57'ye önemli ölçüde artması da dikkate değer."

dolar-oldu.png

Merkez bankaları ABD dolarından uzaklaşmaya çalışırken, katılımcılar "faiz oranı seviyeleri", "enflasyon endişeleri" ve "jeopolitik istikrarsızlık" nedenleriyle merkez bankacılarının rezerv yönetimi kararlarında önde gelen faktörler olmaya devam ettiğini söyledi. 

Ankete göre merkez bankaları, altın rezervlerin artırma nedenleri olarak "uzun vadeli bir değer saklama aracı/enflasyondan korunma aracı" olarak görülmesi, "kriz zamanlarındaki performansı", "etkili bir portföy çeşitlendiricisi" ve " temerrüt riski yok.” gibi maddeler sıraladı.
altin-tarihi-grafik.png

1973'TEN BU YANA ALTININ DOLAR/ONS FİYATI 

"Bu sonuçlar, EMDE merkez bankalarının yanı sıra, belirsiz jeopolitik zamanlar ve finansal istikrarla ilgili yenilenen endişeler arasında altının stratejik rolüne değer veren, gittikçe gelişen ekonomi merkez bankalarının temel temasını yansıtıyor gibi görünüyor. Bu, her iki grubun da karşılaştığı zorlu ekonomik ve stratejik koşulların altını çiziyor" dedi analistler.

 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler